Взривени животи

"Небесна кука" (Югославия/Италия) е режисьорски дебют на добре познатия и обичан у нас Любиша Самарджич. Слънчев актьор и енергичен продуцент, той е един от стълбовете на сръбското кино. Преди четири години продуцираният от него филм "Предумишлено убийство" (за тъпотата на войната в Босна и изобщо) получи Голямата награда на международния фестивал на младото кино "Молодiст" в Киев, а по-късно дойде и в София заедно с Любиша Самарджич.
В "Небесна кука" се оглеждат сънните дни и зловещите нощи на мирните хора в Белград по време на бомбардировките на НАТО. Героите са неколцина съседи от покрайнините. Обединява ги детството, страстта към баскетбола и бирата. Сред тях е едновремешен спортен идол (Небойша Глоговач), разделен с дете и съпруга. То от ужас се разболява, тя го довежда при баща му и болнавата му баба (Милена Дравич). Детето е мълчалив свидетел на накъсани спорове, сигнални тревоги и взривни псувни - сред автентично-злокобни руини. Непрестанно обвиняван от съпругата си в бездействие, бащата решава да възстанови разрушеното баскетболно игрище. И докато нощем бомбите помитат сгради и търпение, денем той и приятелите му се бъхтят. А когато работата е свършена и детето е проговорило, бащата пада нелепо убит.
Междувременно девойка преследва дебелак, а той се дърпа, недоверчив и несговорчив; любов между бивш войник в Босна и красавица озарява калта, а череши избуяват не само като тревожен спомен... Накрая майката и детето заминават за Италия.
Героите на "Небесна кука" не са интелигентни като онези будни хакерчета от документалния филм на Малина Петрова "Балкански уроци", излъчен наскоро по БНТ. Те са аутсайдери, лентяи и добряци, които се чудят откъде да хванат пешовете на животите си след всяка поредна бомба.
Брадясалата симпатичност на Небойша Глоговач препраща я към "Предумишлено убийство" на Горчин Стоянович, я към "Буре барут" на Горан Паскалевич - в момента той е сред най-сниманите югославски актьори. Из атмосферата се стрелва и неизбежна алюзия с "Ъндърграунд" на Кустурица. Но по-скоро "Небесна кука" прилича на български игрален филм, поне в първата си половина - разказът тъжно буксува в своята разпиляност. Стискаш палци да не пропадне в някоя от дълбоките локви на екрана. Постепенно обаче те завладява с емоционалния баланс между агресивната документалност на визията и стоическата добронамереност на посланието.
Самият Любиша Самарджич докара копието в София минути преди откриването на V фестивал на европейските копродукции на 2 юни в зала "Люмиер" на НДК. Появата му екзалтира публиката. А парливата му антинатовска реч бе толкова искрена, че не смути дори кмета Софиянски, който, както всеки път, бе на сцената - патрон е на Фестивала на европейските копродукции.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед

Небесна кука режисьорски дебют
на Любица Самарджич