Проблеми с квалификациите

Колатерални щети или противозаконно убийство? - пита в заглавието на доклада си международната правозащитна организация "Амнести Интернешънъл", за да отговори още с подзаглавието, което гласи: "Военните престъпления на НАТО по време на операцията Обединена сила". Аргументите за тази нефризирана квалификация на "Амнести" се съдържат в 65 страници грижлив и съвестен анализ на фактите, и то само на тези от официалната информация на НАТО по време на "хуманитарната акция", на споменатите на пресконференции и на признатите на среща с представители на "Амнести" в главната квартира на НАТО на 14 феруари т. г. При това докладът се появи само пет дни след индулгенцията, която издаде на Алианса главната обвинителка на Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия Карла дел Понте. Както госпожата на 4 юни декларира пред Съвета за сигурност в Ню Йорк, след съвестно многомесечно проучване на всички обвинения нейната канцелария в Хага не намерила никакво основание, оправдаващо разследването на някакви военни престъпления от страна на въпросната отбранителна организация. Нямало основания дори за разследване на съмнения за подобни неща. Ставали са грешки, за съжаление, ала за нейно голямо задоволство в процеса на проучване не се намерило нито едно съзнателно атакуване на цивилни цели по време на "бомбената кампания", заяви най-отговорно Карла дел Понте, родена и израсла в Швейцария и заслужила прокурорските си шпори също в тази обител на юридическата култура и правовата държавност.
Генералният секретар на НАТО лорд Робертсън още същия ден сърдечно благодари на госпожа дел Понте за демонстрираната за пореден път независимост на Хагския трибунал. Само дето сега "Амнести" размъти светената вода на госпожата, та се налага да прибере за известно време чимширената си китка, с която от назначаването си в Хага е заръсила Алианса, сякаш действително не се е мил от 1990 година насам.
Преди на комунистите им беше по-лесно: "Амнести", наложи ли се, се споменаваше от тях единствено като подривна и клеветническо-шпионска организация на ЦРУ, а заловените между Москва и София сътрудници на организацията влизаха в затвора за шпионаж. Да я обявиш днес за орган на белградската пропаганда не върви. При това докладите на "Амнести" от близкото минало за погазването на човешките права и за сръбските безчинства в Косово бяха заглавна новина по централните осведомителни бюлетини. Чак пък това няма опасност да го сполети последния доклад на "Амнести", ала по-сериозните вестници все пак го резюмираха и изкоментираха. В доклада си "Амнести" изрично подчертава, че нито взима становище по политическия статут на Косово, нито по въпроса оправдана ли бе употребата на военна сила против суверенна държава без мандат на ООН. "Амнести" говори за около 500 невинни цивилни жертви на бомбардировките (Белград говори за 2000, но лъже); ограничава се с подробно разследване на само девет случая на избити цивилни граждани и пита съзнателно ли бе сторено това, за да представляват тези случаи погазване на международноправните норми за водене на война, залегнали в Женевската конвенция от 1948 година. Да бе, съзнателно: и албанските бежански колони на 14 април край Дяковица, и на 13 май в Кориша са съзнателно атакувани с бомби и ракети; и пътническият влак на моста край Гурдулица на 12 май, и оживеният по пладне мост в село Варварин на 30 май, и болницата в Сурдулица на 31 май, и т. н. Не само съзнателно, но едва ли не с амбицията на програмен манифест пък са изстреляни на 23 април в три след полунощ трите ракети по сградата на Белградското радио и телевизия, та да изкупят 16 техници, гримьорки и чистачки с живота си страданията на косовските албанци. Осакатените не ги броим. На пропагандната машина на Милошевич ще ми слугуват! В този случай "Амнести" не го усуква повече с квалификации като "погазване на международното военно право", а говори за дюс "военно престъпление".
Относно квалификацията "военнопрестъпник" за югопрезидента Милошевич естествено проблеми няма. Но един политик или генерал, отговорен за убийството на 500 цивилни хора в резултат на съзнателното нападение на болници, мостове и влакове - него как да го наречеш? Е, да де, но я го кажи! А как да наречеш политика, отговорен за военни престъпления, който сочи колегата си в Белград и вика "дръжте военнопрестъпника"? И как да наречеш неотразимия Джеми Шей, говорителя на лорд Робертсън, който по повод публикацията на доклада на "Амнести" заяви на 7 юни с пленителната си усмивка, че мнението на госпожа Дел Понте тежало повече ("carries more weight") от някакъв си доклад на "Амнести Интернешънъл". Колко ли килограма повече? Самата госпожа Дел Понте на въпроса не се ли намира под нечий натиск, преди седмица заяви: "За мен има факт и закон, и нищо повече!". Нея пък как да я наречеш?
Не винаги е лесно с квалификациите. И май все по-трудно ще става.

Жерминал Чивиков