Aндрей Кончаловски е в София, при това с творчески планове, свързани с Народния театър. На специална пресконференция в театъра той свободно и отзивчиво отговаряше на всякакви въпроси. Очевидно опитът му в общуването с различни култури предизвика най-голям интерес. Говори за това, че днес желязната завеса е между католическата и православната части на Европа; че православната цивилизация е по-затворена; че православието смята себе си за носител на единствената истина; че мястото на интелектуалния елит в двете части на Европа е коренно различно; че България е прекрасно място, което е забелязал още Цицерон, когато е пътувал из Тракия; че "слепият" прави театър, а "глухият" - кино; че театърът е само игра, забавление, което свири върху трите струни на смеха, плача и ужаса; че има готови 5-6 сценария, но още не може да намери пари за тях; че е поставял по цял свят (главно опери); че от театър не се печелят пари, затова само любовта го мотивира и т. н.
Държеше да каже и няколко пъти го подчерта, че Народния театър "Иван Вазов" има уникална, рядкосрещаща се в Европа сграда, много добра техника, прекрасна трупа и много талантлив режисьор за ръководител (беше гледал "На дъното" и, казват, бил във възторг!). Настояваше, обръщайки се към журналистите: трябва да направите така, че да се знае, че го има този театър, че той е много добър и има всички шансове да стане един от важните европейски театри. За целта трябва да се канят и режисьори от други страни, да се впише театърът в европейската мрежа, да се шуми около него...
Не каза кога ще започне работа в Народния театър и на коя пиеса се е спрял. Щяло да бъде нещо от класиката - Шекспир, Есхил още едно-две имена. Може би ще бъде в 2001 година, защото може би дотогава ще снима.
Беше обаятелен и прям.

Н. В.