Europamusicale е новият европейски музикален фестивал. Първото му успешно издание преди седем години в Мюнхен логично доведе до второ тази година - между 18 юни и 29 юли; то обаче прехвърля границите на Мюнхен и се разпростира в още 10 баварски града, както и в Чехия и Унгария. Целта на фестивала (за който "Култура" информира в бр. 10 от т.г.) е да представи националните музикални традиции в Европа - в първото си издание - чрез симфонични произведения, в сегашното - чрез камерна музика, считана от организаторите за "лабораторията на всяко музикално творчество".
Тази година във фестивала ще участват 33 страни - "от Норвегия до Италия и от Франция до Украйна". Разбира се, и България. Петнайсетте страни, членки на Европейския съюз, са поканени от Чешката република и от Унгария да представят своето музикално творчество. Тази покана би могла да се тълкува като знак за промяна на политическия ред в Европа. В Унгария фестивалът ще се разглежда като принос към честванията на унгарския милениум, а в Чехия Europamusicale ще бъде част от преграмата "Прага 2000 - културна столица на Европа".
В баварските градове фестивалът минава под знака на тържествата по случай новото хилядолетие. Те канят музиканти от онези европейски градове, с които вече имат договор за партньорство. Във фестивалната столица - "резиденцията" Мюнхен - акцентът ще падне на музикалното творчество от Централна и Източна Европа. Следвайки образеца на първото издание, концертите ще бъдат откривани с речи, държани от личности, прославили се в областта на философията, литературата, политиката или изкуствата. Те ще представят всяка отделна страна.
Важността на събитието се подсилва и от избора на патрони. Имената им са: Романо Проди, президент на Европейската комисия, Вацлав Хавел, президент на Чехия, Арпад Гьонц, президент на Унгария, Йоханес Рау, президент на Германия, Валтер Швимер, генерален секретар на Европейския съвет и лорд Ръсел-Джонстън, президент на Парламентарната асамблея на Европейския съвет.
Артистичен директор на фестивала е проф. Зигфрид Маузер, преподавател в Моцартеума в Залцбург и в Консерваторията в Мюнхен. Музикалната концепция е разработена в сътрудничество с поканените за участие страни. В артистичния комитет влизат музиканти като Гидон Кремер, Филип Херевеге, Кшищов Пендерецки, Йожеф Уйфалуши, Микис Теодоракис и Виктор Калабис.
Събитието, около което организаторите като че ли най-много шумят в момента, е честването на 29 юли на 75-ия рожден ден на Микис Теодоракис. Галаконцертът ще се състои на мюнхенския "Кьонигсплац".
България ще бъде представена от "Софийски солисти" и цигуларите Минчо Минчев и Николай Минчев. На "българския" концерт ще бъдат изпълнени "Адажио" от Красимир Кюркчийски, Концерт за струнен квартет и оркестър от Марин Големинов, Концертино за две цигулки от Михаил Пеков и "Картини от България" от Васил Казанджиев. Концертът е на 26 юни в Мюнхен, зала "Херкулес".

К