ФИПРЕССИ в София

От 24 до 27 юни 2000 по идея на Сдружение "Критика" и с решение на УС на СБФД в София ще се проведе втората конференция на ФИПРЕССИ (Международна федерация на филмовата преса), посветена на българското кино (първата е била през 1976 във Варна). Темата е "Националната идентичност на българското кино в процеса на глобализация". Международният форум ще се проведе под патронажа на министъра на културата Емма Москова в рамките на Салона на изкуствата. Конференцията е включена в официалния календар на ФИПРЕССИ за годината наред с най-авторитетните международни кинофестивали, на които ФИПРЕССИ присъства (Кан, Берлин, Венеция, Сан Себастиян, Карлови Вари, Москва и др.)
Специално за събитието у нас се очакват 15 авторитетни европейски кинокритици, сред които: Жан Роа (Франция), Умберто Роси (Италия), Анхел Комас Пуенте (Испания), проф. Анджей Вернер (Полша), Радован Холуб (Чехия), Сергей Лаврентиев (Русия), Божидар Зечевич (Югославия), Нинос Микелидес (Гърция), Кристина Стоянова (Канада), Алин Тасчиан (Турция), Дана Дума (Румъния), Ян Рус (Естония) и др. Със специално подготвени доклади или спонтанни изказвания в конференцията ще вземат участие и български кинематографисти: критици, сценаристи, режисьори, продуценти, оператори и др.
Конференцията ще се проведе на два етапа: гледане на 9 от най-новите български игрални филма в кино "Люмиер (24 - 25 юни) и теоретични обсъждания в зала 3.2 на НДК (26 - 27 юни).
Материалите от форума ще бъдат издадени в извънреден брой на сп. "Кино" на два езика - български и английски.
Създадена преди 70 години, ФИПРЕССИ се утвърждава като изключително значима професионална организация с видимо влияние върху световния кинематографичен процес. Днес в нея членуват 47 страни от всички континенти чрез своите национални асоциации и 21 индивидуални членове. Настоящ почетен президент на ФИПРЕССИ е френският кинокритик Марсел Мартен - доайен в професията, президент е английският кинокритик Дерек Малкълм, а генерален секретар е немският кинокритик Клаус Едер. ФИПРЕССИ е член на Международния съвет за кино и телевизия към ЮНЕСКО; участва пряко в селекцията и присъждането на наградите "Феликс" на Европейската филмова академия; участва всяка година със свои международни журита на 37 световни кинофестивали и присъжда своята специална и изключително престижна "Награда на международната критика".
Сдружение "Критика" е член на ФИПРЕССИ от 1961 г.и участва активно в нейната организационна, професионална и творческа дейност.
Основен организатор на конференцията е СБФД, а съорганизатори: МК, НДК, НФЦ и БНТ. Провеждането й ще се осъществи с любезното съдействие на Фондация "Про Хелвеция", Центъра за изкуства "Сорос", "София филм" ЕАД, Авиокомпания "Балкан", БТА, "Бояна филм" ЕАД, Дружество "Филмаутор" и др.
Дано тази международна конференция се окаже полезна - и като среща на родната и чуждата критическа рефлексия върху днешното състояние на българското кино, и като шанс за бъдещи контакти на филмовите ни автори в чужбина (фестивали, копродукции, финансиране на проекти и др.) - гостите са авторитетни европейски критици и техните публикации в собствените им страни ще имат голямо значение за популяризирането на нашето игрално кино.

К