Рандъм Данс Къмпани като училище

Младите винаги ще искат да са по-различни от своите бащи и майки, да внесат нещо ново, нещо тяхно си в живота, в начина на мислене и в изкуството, да се идентифицират като поколение.
Такива мисли ми се въртяха в главата, докато наблюдавах танцовата система на английските гости от "Рандъм данс къмпани", която те демонстрираха на проведения "уъркшоп" в една от залите на НДК в Салона на изкуствата. Да се занимават бяха дошли танцьори от "Арабеск", държавната Софийска опера, възпитаници на театралния колеж "Любен Гройс", дори млада хореографка от Бургас бе пропътувала километри, за да се запознае с изкуството на английските танцьори.
Който е присъствал на подобни тренировки, ще признае, че се изпълва с респект към хората, посветили себе си на танца. Дълго време преди да започне урокът, те вече са налягали по пода на залата, мълчаливи, дълбоко съсредоточени и концентрирани загряват с подходящи движения своите тела, привеждайки ги във физическа и психическа кондиция, сякаш им предстои не обикновена тренировка, а някаква ритулна церемония. Няма съмнение. Нуждата да се танцува е преди всичко порив на духа.
Водещата заниманията бе Одет Хюс - същество, сякаш заредено с космическа енергия. Динамика, бързина, виртуозност, професионализъм. Но не това е толкова впечатляващо, колкото вътрешната светлина, която излъчва цялата й същност. Изглежда това е същественото, към което се стремят нашите гости - танцът да бъде свобода и наслада от движението, да липсва принудата и насилието. Така и Клер - другата танцьорка от трупата, разучавайки със занимаващите се солото си - "огъня" - от показания предишната вечер спектакъл, акцентираше върху факта, че в никакъв случай тя не бива да бъде имитирана буквално, а всеки трябва да изтанцува текста според вътрешните си импулси и индивидуалност. А ето и любопитното. Тренингът е построен върху рап музика, но новата танцова техника не е поп изкуство.
Напротив. Тя е амалгама от елементи, взети от класическия Греъм, Лимон, модерен и авангарден, движенчески лексикон. И за да я владееш, предполага танцьорът да притежава богата танцова култура. С удовлетворение ще отбележа, че ние имаме такива квалифицирани танцьори, които с бързата си реакция и овладяване на трудната материя, спечелиха одобрението и уважението на преподаващите гости.

Маргарита Михайлова