На 29 юни в АТА Център за съвременно изкуство бе открита изложбата "Субекти и сенки" на групата "8-ми март".Мария Василева - куратор на изявата, произнесе при откриването следното слово:

Алла Георгиева, Alla's Secret

"Субекти и сенки". Доста скучно, традиционно, сериозно и невдъхновяващо заглавие за изложба. Особено неподходящо за сезон, когато най-умното нещо, което може да направи който и да е субект, е да стои на сянка с чаша бира в ръка и евентуално да гледа европейското. Особено в страна, известна повече като родина на Стоичков, отколкото на Кристо и Недко Солаков.
Не може да се отрече обаче, че лишеното от фантазия наименование на изложбата обективно отразява няколко дадености. Първо, най-после дойде краят на сезона и ентусиазмът на всички прилича на сбръчкана капка мляко върху котлон. Второ, усилията на група "8-ми март" да се самоопредели продължават с удивителната инерция на къщната работа. А може би точно заради нея или против нея. Все пак Под Егото е за предпочитане от Под Игото. И аспержи със сос холандез са по-добре от филия с лютеница.

Алла Георгиева, Alla's Secret

Трето, заглавието все пак достойно отбелязва терзанията на колебливата женска душа, готова да седи на сянка или да излиза на бойното поле - когато я поставят в това положение или когато й е удобно да бъде поставена в него. В един по-сериозен текст за изложбата могат да се прочетат далеч по-дълбокомислени неща за сянката и жената като една и съща страна на две монети. Както и за субекта и "задължението на себепознаването" - невъзможно без изследване на тъмната страна или с други думи - на сянката. Но за това не е нито времето, нито моментът. Очевидно редуване на думи в маниера на Егоист е по-поносимо отколкото в този на P.S.. Sorry, Върджи. Но да продължим със списъка, който в логиката на всеки изкуствоведски текст защитава смисъла на заглавието на изложбата, след като в началото, за да се направи на интересен, го е оплюло. Четвърто. Широкото като женската душа и отворено като пробита лодка заглавие дава възможност на участничките да се наместят в някое удобно ъгълче и да не се чувстват доминирани от куратор-терорист. Пето. Темата прекрасно отразява и хаоса в собствените ни широки души за това феминистки ли сме или анти, сърби ли или боли (за справка виж изложбата в галерия XXL). Шесто. Всяко време е подходящо за fair play. (Оттук нататък словото се чете с типичната интонация на спортен журналист) Център-нападателят Георгиева подава на Абаджиева. Абаджиева намира с хубав пас Лазарова. Лазарова на страничния защитник Попнеделева, който нерядко е вкарвал голове за любимия си тим. Удар и греда, греда! Топката пак попада в играч на отбора. Драгоева с къс пас към Костова, Костова към Роменска, която се опитва да намери Генова, но очевидно тя вече в мислите си е с новия си тим в Швейцария. Добре че се намесва Панайотова, която замества контузената от пловдивското дерби Севова. Много хубаво подаване към Ляхова и гооол!

Алла Георгиева, Alla's Secret

Треньорката Василева изглежда доволна не само от конкретния резултат, но и защото ще запази мястото си в отбора... От официалната трибуна Венцислав Занков приветства любимките си. Публиката се разотива щастлива. И тук нашето предаване, драги зрители, трябва да прекъсне, за да можем всички заедно да изпием по чаша вино за победата. Докато не ни се е свършил естрогенът, който ни позволява да се напиваме лесно и да правим приятни глупости.