Гангстерска поезия
през смях


Както вече писах (вж. бр. 24 от 23 юни), "Най-обикновен престъпник" на Тадеуш О'Съливан (продуценти Мел Гибсън и Кевин Спейси) е филмът-връзка между V фестивал на европейските копродукции и III фестивал на британското кино. Заедно с "Играта на Би" той остана в България. И е първото заглавие на разпространителската къща "Гала тийм".
"Най-обикновен престъпник" е задъхан, романтичен и закачлив. В него крадецът Майкъл Линч (Кевин Спейси) е прагматичен наследник на Робин Худ, а ченгетата - банда идиоти.
Недосегаемият бандит държи на старите си приятели, които събира за акции; на двете си жени Кристин и Лиса, които са сестри; на децата си, които не се питат братя ли са или братовчеди; на своята качулата маска, която превръща лицето му в невидимо за полицията...
Майкъл е крадец-концептуалист - за него рискът е предизвикателство, стилът на обира - въпрос на достойнство, а офертите и заплахите на ИРА - шанс за борба с размирния сепаратизъм. Не парите интересуват нашия човек, а начинът, по който ги свива. И, разбира се, медийният му имидж на неуловим престъпник, създаден не от кого да е, а от полицията. Той е злият демон на нейния шеф - от безсънието до амбицията на ченгето. А Майкъл се гаври с блюстителите на реда без усмивка и без премигване.
Действието препуска из днешен Дъблин като на рали. Отдъхва си сред картини на Караваджо - бандит на изложба е като слон в стъкларски магазин, но е факт! А после фабулата яхва откраднатата от Майкъл картина "Свалянето на Христос от кръста" на ренесансовия майстор... Играта е ва банк.
Сюжетни обрати и иронични цитати препращат ту към американския филм "Обичайните заподозрени" на Брайън Сингър (можете да го видите отново този месец в кино "Одеон"), ту към английския "Две димящи дула" на Гай Ричи. Но иначе филмът си е ирландски по дух - непокорен като ИРА и свеж като "Tullamore Dew".
"Най-обикновен престъпник" е необикновено превъплъщение на "обичайния заподозрян" Кевин Спейси - небръснат, нехаен, невзрачен и неотразим, героят му си свирка в шизоидната битност на крадец-благородник. А си е най-обикновен обирджийски гений.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед