Изворче насред града

"Изворче" - детско-юношеският ансамбъл при Националния дворец на децата - София, отбеляза 70-годишния юбилей на своя създател Михаил Букурещлиев.
Детско-юношеският фолклорен ансамбъл се представи с всичките си изпълнителски състави: хор на малките и големите, танцов състав, оркестър от народни инструменти и солисти. Участваха 164 деца, пропити от любов и обич към българския музикален фолклор.
Забележително в програмата беше, че тя бе изградена само от музика на Михаил Букурещлиев. Изпълнението на малките артисти бе на високо художествено равнище, еднакво в хор, танцов състав и оркестър. Хорът на ансамбъла може да се каже е блестящ детски състав. Гласовете на певиците са нещо изключително по свежест и красота. Звучността е плътна, фразите са закръглени, ясни и кристално чисти, дикцията - изключителна. Прави впечатление необикновената лекота, с която пеят хористите.
Трайни следи у слушателите остави а'капелната песен "Ганкино хоро" по мотива на Борис Карлов, обработка на Букурещлиев. Тук хорът прояви висока вокална техника и вдъхновение. А песента "Заспала гюл девокя" със солист 10-годишния чаровник Тодор Петров, направо взриви публиката, която упорито настоя за повторно изпълнение. Вихрените танци пленяваха с красотата си, със силата на детската емоционалност. Публиката посрещна възторжено "Коледари" - хореограф Красимир Петров, "Сурвакари" на Никола Колев. Оркестърът дишаше, пулсираше като един организъм с хора и танцьорите.
Концертът в Салона на изкуствата завърши с една голяма композиция "Изгряло ми ясно слънце", която е като емблема на ансамбъла.
Продължителните поздравления бяха неопровержимото доказателство за голямата обич и уважение към делото на Михаил Букурещлиев - композитор, педагог, фолклорист, диригент.
На финала сборен хор от сегашните и бивши хористи на ансамбъла изпълниха в памет на рано напусналия ни талантлив автор Стефан Кънев песента "Оздолу идут шарени колца", писана специално за състава, и класическата хорова творба на Филип Кутев "Прехвръкна птичка". Това беше ярък завършек на един прекрасен концерт, изнесен от деца, живеещи в София, лишени от фолклорна среда, но с голяма обич към родния си музикален език. Безспорно това е дело на основателя на "Изворче" и неговия великолепен екип, с които работи, дело достойно за поклон.

Проф. Манол Тодоров