Esperansa 2000 е тазгодишният международен фестивал за сефарадска култура и традиция. Главен "виновник" за възникването на този своеобразен еврейски семинар-фиеста са фондация "Джойнт", представлявана у нас от Хорхе Динер, Роберт Джераси и Стефан Оскар, и Организацията на евреите в България "Шалом". Между 29 юни и 2 юли в Бистрица можеше да се видят събрани на едно място 700 български, турски, сръбски, хърватски и украински евреи. Своеобразен експеримент-изпитание за организаторите, които си знаят, че "при толкова евреи на едно място и три дни са малко всеки да си каже поне трите мнения, които има предвид" (Роберт Джераси, в. "Еврейски вести", бр.12).
Естествено се оформи едно многолико "семейно гнездо", на което се разгърнаха както горещи дискусии на тема сефарадски фолклор, архитектура, религия и обичаи, така и автентична еврейска музика - песни, танци и ритмизирани театрални импровизации от Югославия, Украйна (по изключение на идиш), Турция и България. Определящ бе фактът, че мнозинството от българските евреи са сефаради (а не ашкенази), тоест идват от Испания, Португалия и Гърция (а не от Русия, Полша или Германия) и говорят шпаньолски.
Основната идея, която събра всички присъстващи, бе не прословутото еврейско бохемство, а ранимото все още еврейско самосъзнание. Изразяващо се най-пълно в устоялия на различните исторически превратности еврейски дух и, разбира се, в еврейското творчество и съпричастност към актуалните за всяка общност проблеми. Сред участващите лектори, актьори и музиканти бяха Иван Черешня и Елиезер Папо от Израел, Юсуф Алтинташ от Истанбул, Дрита Тутонович от Белград, Катерина Колцова от Украйна, Валери Петров, Мадлена Бали, Михайлина Павлова, Юлиана Фархи, Ида Финци, Майер Франк, Етиен Леви и вокален ансамбъл "Агада" с диригент Бенедикт Молхов от България и други. Благодарение на всички тях останалите имахме усещането, че здравата основа на сефарадската традиция навсякъде по света, където има "южни" евреи, може да заздрави изтънелите и разклатени колони на взривоопасното настояще.

Патриция Николова