Карлови Вари тези дни посрещнаха и няколко хиляди млади и бедни туристи, които разстилаха спалните си чували навсякъде, където стрехите поне малко ги пазеха от дъжда. Никой, включително и полицаите, не им пречеше. За току-що завършилото 35-то издание на филмовия фестивал в Карлови Вари стоицизмът на тези млади хора, зъзнещи в студеното и разплакано време на опашките пред касите за билети, беше безспорен повод за гордост. Пристигналите от цяла Чехия младежи имаха възможност да видят в рамките на фестивала редица европейски филми, които обикновено не стигат до американизираните кина, както и заглавия на тъй нареченото независимо кино. Разбира се, показваха се и филми, които ще стигнат до кината, но в Карлови Вари билетът е няколко пъти по-евтин. Тази година фестивалът можа да се похвали и с добри документални филми. За съжаление, от подбраните два български документални филма, пристигна копие само на "Присъдата. Обвинението" на режисьорката Анна Петкова. Но пък за радост този филм получи награда. В информационната програма бяха включени и два други български документални филма, които не участваха в конкурса, тъй като са заснети на видео. Създателите на "Като на кино" (режисьор Юлий Стоянов) и "Живот в гето" (режисьор Елдора Трайкова) не биха могли да се оплачат от липса на интерес. Залата, в която се прожектираха заедно двата филма, се напълни не само в седем и половина вечерта, но дори и в девет и половина сутринта. Вярно, тази зала не е много голяма, но билетите струваха повече от две марки.
Поредното издание на фестивала в Карлови Вари потвърди добрата традиция на представяне на филми и гости на добро европейско ниво, остроумни идеи и стегната организация.
Интересът към него от страна на медиите и рекордното посещение от около 130 000 зрители затвърждават мястото му между значителните културни събития в Чешката република.

Карлови Вари

Валентин ТраяновГолямата награда - Кристален глобус спечели бразилският филм Аз, ти, те на режисьора Андрух Уедингтън.

Специална награда на журито - за полския филм Голямо животно на режисьора Йежи Щур и за монголския филм Ментови бонбони.

Награда за режисура - за хърватския режисьор Винко Брешан за филма Маршал.