Достъп до Молдова

Когато преди няколко години Асоциация "Аксес" започна да насочва вниманието към толерантността при общуването в мултиетническа среда, тази неправителствена организация заяви намерението си да прониква надълбоко в темата и същевременно да я представя по достъпен и атрактивен начин. Списание "Заедно" е едно от доказателствата. То бе писано и илюстрирано от деца и разпространявано сред тях. Последвано бе от не по-малко атрактивния етнополитически речник , наречен "Ние-Те", който потърси адресат сред "гражданите на Република България, ненавършили години за паспорт". После дойде ред на проникването в култовите тайнства в Кърджалийски регион с луксозния албум "Местата на паметта".
Междувременно асоциацията основа Ромско социално бюро, подкрепи програма, изследваща ролята на елита в живота на общността (съвместно с Университета в Хокайдо, Япония), разшири обхвата на наблюденията си върху балканските етнически и национални предразсъдъци в медиите чрез проекта "Балкански съседи". Така стъпка по стъпка "Аксес" следва най-важната си цел - да насърчава взаимната толерантност и по-дълбокото разбиране на културното разнообразие.
Наблюденията на "Аксес" разширяват своята география - освен България "под око" са и Гърция, Македония, Сърбия, Турция. А неотдавна в полезрението попадна и Молдова.
На тази бивша република на бившия Съветски съюз "Аксес", съвместно с Центъра за независима журналистика в Кишинев, посвети проекта си "Социално поведение в мултикултурна среда". И изпрати там експедиция от експерти и журналисти.
Ръководител на групата бе изпълнителният директор на асоциация "Аксес" Мария Янева.
През тази молдовска седмица българските представители успяха да обходят цялата йерархия, свързана с изследването - от Президентството, Парламентарната комисия по националните малцинства, Държавния департамент по национални малцинства, Министерството на образованието, представители на културата и бизнеса в Кишинев... до българските училища и домовете на българи в Тараклийския район - мястото с най-компактно българско население. Програмата бе пределно натоварена - по 4 - 5 двучасови срещи дневно. И както често се случва, най-любопитните от тях бяха непланираните, неочакваните - плод на журналистическия шанс. И на една не често срещана всеотдайна подкрепа - на посланика на България в Молдова господин Петър Воденски. Специални благодарности!
Сега асоциация "Аксес подготвя своето ново издание. В него са събрани молдовските импресии и анализи. То още няма структура и име. Засега се знае, че събира много гледни точки към една страна, която по инерция продължава да се счита за периферия, но заради своята сложност и драматичност на проблемите заслужава да бъде на фокус.