Българо-южнокорейски симпозиум
по анимация


От 18.7 до 24.7.2000 г. в морския комплекс "Елените" бе проведен първият по рода си у нас симпозиум по анимация, организиран със съвместните усилия на Катедрата за напреднали визуални науки, мултимедии и кино към Университета Чунг-Анг в Сеул, представлявана от професор Йонг-те Шин, декан на Факултета по анимация, професор Джун-кьо Ким - ръководител на проекти, преподавател и президент на фирмата Technofeel.com, Санг-гил Лий - генерален директор на продуцентско направление по анимация в телевизия MBC, "Анри Кулев Филм Продакшън" и програма "Анимационно кино" към Нов български университет.
Програмата оригинално и нестандартно съчетаваше полезен обмен на художествена информация (запознаване с емблематичните филми на българската анимационна школа), активна почивка на море, културен туризъм (посещение на Несебър и стария Пловдив) и неформални човешки контакти в красивия декор на "Елените". Паралелно бяха представени учебните програмите на студентите в двата института и огледани перспективите за реално бъдещо сътрудничество (създаване на съвместен българо-южнокорейски студентски сайт например). Кратки обзорни експозета върху историята и естетиката на българската и южнокорейската анимация запознаха участниците с тенденции, стилове и автори. Прожекцията на представителни заглавия от българската анимация силно респектираха гостите.
Демонстрацията на южнокорейски телевизионни серии от образователни анимационни филми за деца запознаха българските участници с една млада анимация в развитие, притежаваща голям технически и човешки потенциал. Силно впечатление направи демонстрацията на диапозитиви, запечатили богатството от художествените и артистични постижения на студенти от НБУ.
В ежедневните дискусии активно с въпроси и аналитични оценки участваха именитите корейски професори и докторанти по анимация като проф. Йонг-те Шин, проф. Джун-кьо Ким, Хе-Ок Со и Дже-джун Юн (докторанти по анимация) - всичките представители на университета Чунг-Анг в Сеул, както и Йонг-е Ким - президент на фирмата HeeWon Entertainment, Inc, Санг-хуа Ким - вицепрезидент на същата фирма и преподавател по теория и история на анимацията в университета в Суан, плюс студентите Хьон-сук Лий и Тонг-голь Лий. От българска страна лектори бяха Анри Кулев - режисьор-продуцент, Иван Веселинов - режисьор и директор на програма "Анимационно кино", НБУ, и Боряна Матеева - киновед, преподавател в НБУ. "Зад кадър", но не и на втори план остана магията на взаимното опознаване на две култури и надеждата за бъдещо плодотворно сътрудничество, което ще разшири кадъра на симпозиума и ще го направи с международен обхват и по-голяма практическа насоченост, която ще е от полза и за двете страни.
И един любопитен факт - г-жа Хе-Ок Со спечели в силна конкуренция конкурса "Мис Елени 2000". Браво, Хе-ок-Со! Доктор по анимация, ти си първата аниматорка в света, увенчана с короната на "Мис".

Иван Веселинов