Аполония 106.1 FM

Голямата новина в навечерието на празниците "Аполония 2000", които ще се проведат между 1 и 10 септември в Созопол, е направата на истинско фестивално радио. Временно студио на открито и в открито море ще обединява усилията на некомерсиалните RFI, "Дойче веле" и Класик FM. Така "Аполония" ще озвучи цялата страна на честота 106.1 FM, а на въпросния сал, пред инсталираните микрофони ще се появяват най-видните участници в празненствата. А откъде радиото ще клъвва храна за своята работа? И дали няма да предъвква стари факти?
Културните събития ще бъдат средоточени в читалище "Отец Паисий", в църквата "Св. св. Кирил и Методий", в художествената галерия и амфитеатъра "Аполония", а новото място тази година ще бъде Джаз клуб "ОББ" (или "Комина").
Ударът в театралната програма ще бъде вечерта на Ицко Финци под наслов "Човек никога не знае...". Вече предупредиха чаровния виновник за веселбата, че същата вечер той ще получи награда като предан аполонец. Другото е вече видяно - "Самолетът беглец" на Галин Стоев, "Стела" на Поляков, "Арт" на Пламен Марков и "Изкуство" на Леон Даниел, "Развратникът" на Здравко Митков, "Вчерашни целувки" на Бина Харалампиева, "Майсторски клас"...
Любопитствата вероятно ще се насочат към премиерата на сливенския Драматичен театър "Човекоядката", работа на режисьора Борислав Чакринов, както и към бургаския "Вуйчо Ваньо" на Хейфиц, към Юлия Огнянова...
В музикалния афиш срещаме имената на Виктор Чучков, Ангел Станков, Йосиф Радионов, Христо Танев, Стела Димитрова, Биляна Вучкова, Валентин Геров, Джефри Дийн, Светлин Русев и Марина Капитанова, Венцислав Николов, Лидия Ошавкова и Калли Кастори, Петя Иванова, Иван Кабамитов и Николай Карнолски.
Важните литературни събития са представянето на Екатерина Йосифова с "Непремълчано", на Боян Папазов с "Всичко е любов", на разкази и новели от Петър Маринков... Обичайно трепети буди премиерата на "Доколкото си спомням" от Георги Данаилов. И всички очакват вечерта в чест на магическия Валери Петров.
За фриволни созополски нощи подобават театралният джаз бенд Мая Новоселска, Самуел Финци и Антони Дончев, спектакълът на Андрей Баташов "Ритъм", "Спонтанната музика" на Вапиров, Тосков, Пармаков, Еко, Стунджи и Захариев, концертите на "Инфинити" и "Уикеда", на D-2 и Роберта. В "Комина" ще слушаме не само "Ом", "Зона С", Хилда и Христо Йоцов... В този дял босоногите моменти са по-малко.
Всички сме запокитени в джаза, но дали ще се върне живецът в прословутата "Аполония", е въпросът, който повечето хора си задават наум. Дано съвършената предсказуемост в културната програма бъде разбита от случайни изненади. Или ще си останем само в мекото трапезно общуване край морския бряг? Ще видим.

Марин Бодаков