Грас критикува от родния Гданск

"Добре дошъл у дома" - с такива плакати на полски, немски и кашубски език беше посрещнат нобеловият лауреат и почетен гражданин на Гданск Гюнтер Грас. В реставрирания, блестящ старинен град е организиран и "Парад на тенекиения барабан", който завършва пред някогашния дом на семейство Грас на ул. "Лелевела" 13, тогавашната Лабесвег. Когато миналата година стана известно, че Гюнтер Грас получава Нобеловата награда, градският съвет на Гданск прекъсна заседанието си, за да му изпрати поздравителна телеграма. Сега писателят се "отблагодари" с критично слово, насочено към полската политика. Той предупреди, че не бива да се практикува така нареченият манчестърски капитализъм от XIX век, че е необходима повече социална отговорност. В Полша неолиберализмът съдържа опасен социален експлозив, заяви Гюнтер Грас по време на дискусията в старото кметство на Гданск. Той изрази и недоволството си от факта, че германската вестникарска групировка "Пасауер Нойе Пресе", която според него е крайно дясна, е успяла да закупи два местни вестника в Гданск.
"Аз съм демократичен социалист," твърди писателят, "може би понеже произхождам от семейство на бежанци." В края на войната родителите му са прокудени от Гданск и Гюнтер Грас успява да ги открие в Германия едва две години по-късно. Той самият твърди, че германците са виновни за злините на войната, включително и за прокужданията, и че още в началото й милиони поляци изгубили родината си в резултат от пакта Хитлер-Сталин. За него лично като писател тоталната загуба на родината се оказала нещо изключително полезно в творческо отношение. Все пак, и двете страни не бива да забравят злините и неправдите, смята писателят.
Кметството на Гданск възнамерява да издигне някакъв паметник на Гюнтер Грас, но самият писател гледа доста скептично на тези планове. Той обръща внимание на факта, че родната му къща, където израснал в двустайно жилище, все още е здрава и читава, а тоалетните все още се намират на междинните етажи. Когато кметът го попитал как градът би могъл да го почете, Гюнтер Грас казал: "Ами ако може най-после да се инсталират отделни тоалетни във всяко жилище на родната ми къща. Пък ако трябва - можете да ги наречете на мое име." Все пак в Гданск ще има паметник на Гюнтер Грас: една пейка, на която ще седи писателят, заобиколен от своите герои. Нобеловият лауреат коментира това решение така: "Не съм толкова невъзпитан, че да кажа "не".

(излъчено по "Дойче веле")
А. А.