На 15 август т. г. в галерия "Цар Освободител" се откри изложба скулптура на Борислав Русинов, посветена на Олимпийските игри в Сидни '2000. Тя бе открита от доц. Ружа Маринска с думите:

Уважаеми дами и господа,
С приближаването на летните олимпийски игри в Сидни емоциите излизат от средите на професионалния спорт и увличат в орбитата си все по-широки обществени кръгове. Израз на това нарастващо вълнение е изложбата, която почетната задача, да открия.
Борислав Русинов в съвременното българско изкуство вече четвърт век. Овладяност на изразните средства и отвореност към експеримента определят неговия облик на скулптор. От рутината е защитен с готовността си да приема предизвикателства и да се хвърля в нови и нови сюжетни полета. Виждаме го освободен в работата и в избора на различни материали и многообразни форми. Плува с лекота в необятното море на модерната пластика. Ако към тази жива инвенция прибавим много труд и страст, ще се приближим, мисля си, до разбирането за Борислав Русинов като автор.
Спорът в неговото изкуство не е нито периферно, нито случайно явила се тема. Години наред той търси да въплъти образите на спорта в своето творчество. Спортът е динамика, дързост, но и тържество на физическата красота. А човешкото тяло - откак свят светува - е главна тема за скулптурата. Различните спортове - индивидуални и колективни, свързани с използването на уреди и невъзможни без участието на други същества - предлагат на художника истински безкрай от форми. Той трябва да намери водещия мотив, експресивния ход, завършеното решение. В това отношение картината, която Борислав Русинов ни представя с изложбата си, е изключително богата. Говоря за кръглата пластика, където въображението му е максимално разкрепостено, за плакетите, чиято специфика изисква лаконизъм и емблематичност и за съпътстващите рисунки, които в пряк и преносен смисъл оцветяват експозицията. Но връзката на Борислав Русинов със спортната тема не е само директно пластична. Тя има своите общокултурни и мисловни измерения. Поглед към антична Елада, родината на Олимпийските игри, а също изкушение от прозрения за бъдещето тревожат духа на художника. Всеки от вас безспорно по свой начин ще намери диалог с неговата скулптура. Аз мога да кажа, че Борислав Русинов е отговорил художествено убедително на идеята да покаже целия спектър от летни спортове. Достоен негов партньор в осъществяването на този мащабен замисъл е съпругата му Румяна Русинова - автор на част от изложените творби.
И така, много спорт, много динамика и качествена пластика изпълват днес пространството на галерия "Цар Освободител". Да поздравим инициаторите, организаторите, естествено, главните виновници - скулпторите Борислав и Румяна Русинови, без да забравяме спортната публика, която е основен адресат на изложбата.