Всекидневна езотерика

Реейки се веднъж безцелно с дистанционното из телевизионния ефир, попаднах неочаквано на едно странно предаване, излъчвано по "Центрум груп". Водещия познах веднага - небезизвестния Кубрат Томов, един от най-големите специалисти по парапсихологически феномени в България. Стана ми интересно и впоследствие няколко пъти се връщах на същия канал. Предаването, на което, за жалост, така и не успях да запомня името, има следната структура: срещу водещия се редуват най-различни хора, всеки от тях претендиращ, че притежава необикновени способности, говорят за себе си или пък чертаят предсказания за бъдещето на страната. От време на време Кубрат Томов задава въпроси, те получават отговор и така в разстояние на близо половин час. Тонът е доброжелателен, почти задушевен: "контактьорите" разказват своите визионерства и съприкосновения с могъщия по-висш разум абсолютно сериозно, без капка съмнение и колебание. Изказът е категоричен, нещата, за които става дума, сякаш са безпроблемни: фактът, че някой "отгоре" се грижи за нас и ни наблюдава, за тях е сто на сто доказан.
В случая обаче не ме интересуват стойностите на конкретното предаване по "Центрум груп", нито неговите недостатъци, а обстоятелството, че подобни окултни "излъчвания" все по-често облъчват зрителя от телевизионния екран. Дори в БНТ: в съботното "Добро утро" например тече седмичен хороскоп. Какво да кажем пък за "Нова телевизия", където предсказанията по звездите са един от важните дялове на програмата с близо 10-минутно времетраене! Езотериката - къде повече, къде по-малко - е завладяла студията и тази инвазия се възприема като че ли разбираща се от само себе си.
Забележителна е насочеността на тази доста профанирана мистика - единствено и само към всекидневието. Включително в предаването на Кубрат Томов, който след не много въпроси относно начина на влизане на съответния "контактьор" в досег с неземния разум връща разговора към днешното битие на страната. Хороскопите от своя страна са тотално прицелени в ежедневността - работа, семейство, приятели, любов. Оказва се всъщност, че мащабът и възможностите на вселенския "нус" нямат никакво значение - той изцяло внимава за живота тук и сега. Чертаейки, разбира се, контурите на знаменитото Иван-Кулеково "Шъ съ опра'им!".
Което навежда на мисълта, че не друго, а мизерното съществуване на нашия съвременник обръща погледа му към звездите. В проектирането и реализирането на своя живот той е лишен от всякаква сигурност, ето защо поне малко от малко се опитва да си намери такава. И понеже не може да я открие тук, на земята, вперва очи в небето. То обаче не го интересува със своята космическа тайнственост, а с предполагаемите му способности да разреши неговите лични трудности и стремежи като българин в условията на преход. Бумът на езотериката, включително и в телевизиите, е не заради някакъв внезапно явил се афинитет в общонационален план към нея, а заради безкрайните и стресиращи индивида колебания на общественото развитие. Изпълнява се тоест всеизвестният закон, че когато всекидневието не намира опора в земните институции, то се пренасочва към небесните. От които, ако не друго, поне получава надежда, че все някога ще дойде време, когато битието му ще влезе в релси. И затова с доброжелателност среща всеки оратор от името на вселената, стига да е оптимистичен в думите си за бъдещето.

Митко НовковПетък,
ранна утрин


Окултните излъчвания