Балкански сюжети

Нивото на обучение му е смешно, дипломите му никой в света не ги признава. Даже и в Македония - отбелязва в репортажа си за албанския университет в Тетово кореспондентът на нидерландския всекидневник НРС Ханделблад Яел Винкс. По-нататък в репортажа му четем:
Въпреки това десетки студенти се натискат пред канцеларията на нелегалния де факто албански университет в Тетово. Много важно - казва един студент по право трета година, който скоро мисли да отвори адвокатска кантора; кога пък е питал някой клиент имаш ли диплома? Дори ректорът Фадил Сюлеймани е на същото мнение: важно било студентите му да не правят грешки, по-важно от дипломата. Сюлеймани е основателят на нелегалния университет. Идва в Тетово заедно с други стотина албански преподаватели, уволнени от Прищинския университет в Косово в началото на 90-те години. В Прищина навремето следват и македонски албанци, дискриминирани, според оплакванията им, в македонските университети. През декември 1994 година мечтата на Сюлеймани е факт: албански университет в Тетово със студенти от албанското малцинство. Македонските власти отказват всяка подкрепа, университетът е финансиран от албанската диаспора, а както казват, всеки албански македонец също допринасял с по една малка помощ месечно.
Тетовският университет до кръв разединява и смразява македонци и албанци. Протестите на албанците срещу санкциите на македонските власти против университета им предизвиква кървави сблъсквания, в което загива един албански младеж. Но времената се менят. В новата правителствена коалиция в Скопие участва и албанската Демократическа партия на Арбен Джафери. Назрява възможност за компромиси. Емисарят на ООН по малцинствените права Макс фан дер Стул миналото лято събира враждуващите страни на масата за преговори в Скопие.
Няма какво да се преговаря! - заявява в препълнената си канцелария Фадил Сюлеймани и стоварва юмрук по масата. - Университетът ни да бъде признат, и точка! Македонците естествено мислят по въпроса иначе. За тях Тетовският университет под ръководството на Сюлеймани си е цитадела на албанския национализъм. Защо тогава правителството да стимулира поляризацията в страната? Ректорът впрочем не се и опитва да прикрива веруюто си. Лидерът на албанската Демократическа партия Джафери е в негови очи предател. Един приятел-журналист от смесено македоно-албанско потекло е изхвърлен на улицата: предател, не говори албански.
Резултатът от преговорите в Скопие - учредяването на частно висше образование в Тетово - още повече разгневява Сюлеймани. Не албански университет, а само факултет, на теория официално за македонци и албанци, на практика и фактически обаче само за албански студенти. Главни специалности са икономика, административни науки и учителски професии, главно езици - албански и английски. Първите четири години ще го финансират западни дарители, по-нататък ще се види кой. При тези нови условия ще има и признати дипломи. На Сюлеймани такава институция не му трябва: Албанското население в Македония плаща данъци, ето защо държавата трябва да финансира и нашите университети! Откъде накъде ще просим пари от Европа? - възмущава се Сюлемани.
През последните дни ректорът на Тетовския университет се окопа още по-дълбоко. Преподавателите в университета му трябваше да подпишат декларация, че остават верни на албанския университет и няма да се местят в новия факултет, назован впрочем на името на Макс фан дер Стул. Студентите му също подписаха такава декларация. Пред съда подобна декларация може да е безпредметна, в албанската общност обаче тя е нещо като клетвена декларация.
На гишето за записване се е изправил Арби. "Къде да ходя - казва младежът; - Само Сюлеймани ми даде възможност да следвам немски език!" Сега е асистент в университета му. "Sehr gut!" - допълва Арби на безукорен немски. За децата си обаче щял да избере друг университет. В Германия или Америка, защото това в Македония образование ли е!

Жерминал Чивиков