Емил Табаков: "Заедно" - това е ключовата дума на музицирането с Минчо Минчев.
Съществуват много добри диригенти, много добри солисти, но това не е достатъчно от събирането им на подиума да се получават много добри концерти. С Минчо от години правим музика заедно. В сценичното общуване с него винаги се е получавал такъв контакт, който не е бил възможен понякога с други инструменталисти, независимо от продължителността на репетициите. Преминали сме през толкова концерти и турнета, че ми е трудно да определя един или няколко от тях като най-успешни. Минчо Минчев е професионалист, с когото се разбираш без думи.
Пътуваме - Англия, САЩ, Япония, Южна Корея, Тайван, Сингапур... Два месеца... Това е само едно от дългите ни турнета. Безкрайна умора и натрупване на рутина. Но когато сме с Минчо, всеки концерт е емоция и е различен. Безкрайното повтаряне на една и съща програма не те потапя в отегчение, защото с инструменталист като него можеш да си позволиш волност - един поглед, един жест и сме наясно как в движение да променим акцент, динамика или темпо, всеки път да ни е интересно и на самите нас, да се изненадваме един друг дори. При него фундаментът е толкова здрав, че можеш да преживееш полета на забавлението по време на музициране. Солирането му е и влияние върху оркестъра, а оттам и многократно умножено въздействие върху публиката. При Минчо перфектността е изходна точка за творчество оттук нататък. Музиката му тече в истинския смисъл на живо.
Още в началото на пътя си той беше силно изразена индивидуалност. Самобитността при него обаче не означава консервативност. Десетината години в Есен, пътуванията, контактите му дадоха поток от информация за тенденции в европейското музикално мислене, което в детайли се отразява във фразирането, в конструирането на целостта. Като истински голяма личност Минчо Минчев много точно избра от тази течаща информация онова, което направи индивидуалността му още по-богата. А тя трудно се описва с думи. Може би е достатъчно това: Минчо си е Минчо.