ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

На 19 септември бе премиерата на Благоевградския театър "Трилогия на уюта" от Камен Донев, режисьор - Петринел Гочев, сценограф - Юлияна Войкова, авторска музика - Йордан Гошев.

На 20 септември в ДКТ "Васил Друмев" - Шумен, бе премиерата на "Без вина виновни" от А. Н. Островски. Постановка - Борис Голубицки (Русия), асистент-режисьор - Олга Нестерова.

На 21 септември е премиерата на Габровския драматичен театър "Ключът" от Калин Илиев, режисьор - Димитър Стоянов-Нов, художник - Ардаш Такукчиян, костюми - Екатерина Енева.

Изложбата "Художници&Бежанци" на Центъра за съвременно изкуство - Скопие, е открита от 21 септември до 10 октомври в Софийската градска художествена галерия. Трагедията на бежанците, заляли Република Македония през 1999 г., намира своя художествен коментар в творбите на авторите. Куратор на изложбата е Мелентие Пандиловски.

"pax Danubiana" е международен художествен проект, чиято идея е "Ново хилядолетие - Акция в подкрепа на мира - Бутилкова поща". Провежда се под егидата на Урсула Шлайхер, бивш вицепрезидент на Европейския парламент, и Емилия Мюлер, депутат в Европейския парламент. На 23 септември от изворите на река Дунав, по течението и до устието й художници от крайдунавските страни ще пуснат свои произведения в бутилки от рециклирана пластмаса. В нея ще има също текст на няколко езика за намеренията на акцията и картичка с обратен адрес, с която да се съобщи мястото на откритието.

Музикална къща "Гега Ню" издаде за пръв път на звуконосител в България "Волфганг Амадеус Моцарт - Реквием". Изпълнението е на Симфоничния оркестър и смесения хор на Българското национално радио под диригентството на Методи Матакиев и на солистите Ина Шлингензипен, Емилия Ботева, Николай Моцов, Орлин Анастасов.