За настройване към финландската перспектива,
кратък курс по финландщина
Анекдот, финландски. Suomalainen Vitsi (суомалайнен витси). Кратък разказ с финал, напр: В град Тампере, на самия му център има мост. На моста стоят четири каменни фигури - трима мъже и една жена. Така си стоят от сто години.
Веднъж добрата фея ги видяла и решила да им даде възможност да се разходят, макар за няколко минути. Но в нейните възможности било да освободи само две фигури за десет минути и махвайки с вълшебната пръчица, тя вдъхнала временно живот на жената и един от мъжете. Оживелите фигури се погледнали и мъжът предложил на жената да се спуснат в парка близо до моста. Тя се съгласила. Известно време от парка се чували странни звуци. След това мъжът и жената се върнали. Оказало се, че им остават още пет минути.
Тогава жената погледнала мъжа и попитала, не иска ли той още веднъж да повторят онова, което правили между дърветата. Мъжът се съгласил, но с едно условие: сега тя трябвало да държи гълъба, а той да сере върху него.

Армия. Suomen Puolustusvoimat (суомен пуолустусвоймат) - Отбранителните сили на Финландия. Успешно воювали през Втората световна война. Заели второ място след Съветската армия в срещата на националните отбори на СССР и Финландия през 1939-40 и 1941-44.

Щастие. Onni (онни). Вестник "Ууси Суоми" в броя си от 31.07.1990 г. пише: "Когато във Финландия човек изглежда щастлив, непременно считат, че той е: а/ пиян, б/ чужденец, в/ луд, г/ сектант." Из Кратък курс (с картинки). Helsinki 1991

Финландец
Финландец е този, който отговаря, когато никой не го пита, задава въпроси, когато не му отговарят, не отговаря, когато го питат, този, който се загубва, стои на брега и вика, а на отсрещния бряг крещи някой друг подобен...
Йорма Ето, Години

Финландският характер
Химлер: "Какво изобщо си въобразява тая въшлива държавица Финландия?"
Сталин: "...те са изключително бавномислещ народ. Мозъкът трябва да се търси с каменарски чук в главите им."
Мистър Ъптин: "...дълбоко егоцентрични са...устремени са към живота в своя собствен свят, чиято централна точка е Финландия. Те притежават също така и една силно идеалистично-романтична черта в природата си."
Аз: "Откъде това единодушие у толкова много далновидни мъже?"
Паво Хавико, Дърветата в тяхната раззелененост.

Финландският род
По света няма народ, който би бил техен роднина.
...Финландците не се родеят с никого.
Хелви Хямаляйнен, Червеният траурен костюм

Финландският манталитет
Финландският манталитет се формира в просеката между източната и западната култура... Напоследък източното, мистично-символично измерение не характеризира в такава степен живота на финландците, които съзнателно и категорично се ориентират към Запада... Въпреки всичко източният манталитет някак несъзнателно се промъква в детайлите на делника, пък било то и в напомнящата езически транс традиция на пиене при финландците.
Из Юрьо Варпио - Страната на полярната звезда. София, 1999