Софийската филхармония откри сезона си на 28 септември. В летните паузи в продължение на три години Емил Табаков, генерален музикален директор на филхармонията, е писал своята пета симфония и сега тя има своята премиера. Още едно българско произведение ще бъде изпълнено от филхармонията през този сезон за първи път - кантатата "Към ХХI век" от Александър Йосифов.
Концертите, както и преди, са обединени в абонаментни цикли. Освен Емил Табаков, на диригентския пулт през следващите месеци ще бъдат Руслан Райчев, Радосвета Бояджиева, Георги Нотев, Милен Начев, Георги Димитров, Цанко Делибозов, Владимир Кираджиев. Сред гостите от чужбина са Хориа Андреску, главен диригент на оркестъра на Румънското радио, и Джузепе Марота от Арена ди Верона. Солисти ще бъдат японската пианистка Етсуко Терада, виолончелистът Роберт Коен. Сред специално поръчаните концерти са концертът под патронажа на Негово превъзходителство г-н Доминик Шасар по случай френското председателство на Европейския съюз с програма изцяло съставена от творби на Хектор Берлиоз. Солист е Доминик Шасар, диригент Емил Табаков. По повод националния празник на Чехия филхармонията ще изнесе концерт на 26 октомври, когато солист ще бъде виолончелистът Михал Канка. Предстоят участия на Софийската филхармония в Новогодишния музикален фестивал в НДК и на "Мартенски музикални дни" в Русе.
Една от най-важните инициативи през този сезон е свързана с младите творци. Фондацията "Саша Попов", основана по повод 100-годишнината от рождението на диригента и 70-годишнината на Софийската филхармония, тази година за първи път организира Международен курс за диригенти под ръководството на Емил Табаков. От 9 до 20 октомври максимум 12 от кандидатите след предварителен подбор ще бъдат определени като активни участници и ще работят с оркестър. На останалите се дава шанс да присъстват като слушатели. Репертоарът на курса включва творби от Бетховен, Шуман, Брамс, Чайковски, Вебер, Верди, Дебюси и Равел.
Филхармонията е в преговори за турнета в Бразилия, Аржентина, Уругвай, Южна Корея, Словения и Хърватия.
Според Емил Табаков все така трудно е да се намерят оркестранти, мнозина от тях от този сезон са поели към Лас Вегас, Брюксел и Монтерей...

Елена Драгостинова