Осмият международен конгрес по тракология "Тракия и Егида" се провежда между 26 и 30 септември т.г. Решението за провеждането му е взето още през 1996 г. от Международния съвет по индоевропейски и траколожки изследвания. В този съвет участват 40 учени от 15 страни. Негов председател е проф.д.ист.н. Н.Я. Мерперт от Русия, а генерален секретар проф.д.ист.н. Александър Фол. Функциите на секретариат изпълнява българският Институт по тракология към БАН. Сформирането на такъв международен съвет се е наложило от бума на троколожки изследвания в най-различни географски точки на планетата - от Великобритания до Япония. Иначе за основател на интердисциплинарната научна област тракология се смята В. Томашек. А родното й място е Виена преди повече от столетие. Институционализирането й започва през 1972 г. с основаването на Института по тракология с директор проф. Александър Фол. Конгрес по тракология се провежда за втори път у нас. Първият път е бил през 1972 г., веднага след създаването на института. Оттогава през четири години са следвали конгреси в Букурещ, Виена, Ротердам, Москва, Палма де Майорка и Констанца.
В Осмия конгрес по тракология участват около 130 учени от цял свят. С тяхното присъствие са свързани очакванията на този конгрес да се състои първата сероизна дискусия около разкопките в Новосел и Перперек. Освен в София, траколозите ще заседават и в Ямбол. Близо до града, при с. Драма, се провеждат българо-германски археоложки проучвания на тракийския град Кабиле. Учените ще посетят още Шипка и Стара Загора.
Конгресът е придружен от две изложби - "Драма, 7000 години история между Понтика и Егея", която се открива на 29.9. в Художествената галерия в Ямбол, и изложба от фотоси от разкопките в Старосел, направени от известния наш фотограф Иво Хаджимишев. Откриването на втората изложба е в аулата на Софийския университет в деня на започването на конгреса.

И.И.