Първият брой на списание "Читалище" излиза в Цариград през 1870 година с дата 1 октомври. Първият му главен редактор е Марко Балабанов. Сътрудници на списанието през годините са били Стефан Стамболов, Иван Вазов, Петко Р. Славейков (който е бил и главен редактор), Йордан Йовков, Елин Пелин...
По повод 130-годишния юбилей в ход е национална програма, която бе представена от главния редактор на списанието Боян Ангелов на пресконференция в СБЖ. Програмата има за цел да популяризира сред българската общественост духовната мисията на най-дълголетното българско списание, както и да предизвика по-широка подкрепа за съхраняване и осъвременяване на изданието в новите икономически условия.
Предстои издаването на поетична антология "Читалище", която ще включва произведения на утвърдени и млади автори, публикували свои творби в списанието.
На конференцията бе обявен и юбилейният комитет за тържествата, в който са включени утвърдени представители на българската култура, политици, бизнесмени...
Най-тържествено юбилеят ще бъде почетен с голям концерт на 22 ноември в зала 1 на НДК, в който ще участват и изпълнители от читалища в страната.
Изявите по повод 130-годишнината на списание "Читалище" се провеждат под патронажа на вицепрезидента на Републиката г-н Тодор Кавалджиев и председателството на министъра на културата г-жа Емма Москова.