В Бургаската опера главният балетмайстор Хикмет Мехмедов е готов с един от проектите си за новия сезон - балета "Портрет на Дориан Грей" по Оскар Уайлд и музика на Густав Малер.
Пет бяха новите заглавия в репертоара през изминалите няколко месеца, а турнето, което трупата осъществи неотдавна в Турция, донесе нови покани за гастроли.
- Готов съм с двегодишен репертоарен план - казва балетмайсторът. - Но всичко ще зависи от решаването на два проблема: първият е свързан с избирането на поредното ръководство на Бургаската опера. Вторият - с комплектуването на състава с нови артисти. Очаквам да дойдат кадри от балетните училища на София и Русе. Какви ще бъдат те, за мен е много важно, тъй като правя постановките си според индивидуалността на танцьорите. Освен "Портрет на Дориан Грей" другите заглавия през следващия сезон са "Лешникотрошачката" в моя версия, "Сватба по турски" по музикален колаж, "Ромео и Жулиета" на Прокофиев, едноактен балет върху произведение на Емил Табаков и "Дракула" с музика на румънски композитор. Разбира се, ще съхраним и редовия си репертоар, който се радва на интереса на публиката. Тук е мястото да изразя огорчението си, че единствено ние от всички балетни състави в страната почетохме през миналия сезон Международния ден на балета, посвещавайки му три нови заглавия, сред които и нова българска творба - "Нунча". Това бе дебют на Кирил Ламбов (знаете колко трудно се съгласяват музикантите да пишат за балет, тъй като това си е финансова загуба за тях). Либретото е по разказ на Максим Горки и е от Красимира Колдамова, която изпълни главната партия. Участието на тази голяма актриса бе събитие, макар че не бе отбелязано, както подобава, от пресата. Вярвам, че това време на подмяна на ценностите ще отмине. Каквото и да ни струва, ще продължим да популяризираме изкуството си. Освен редовните спектакли, предвиждаме и балетни концерти, в които ще поканим за участие изтъкнати артисти от наши театри и от чужбина. В усилена подготовка сме за предстоящия гастрол в Истанбул.

Маргарита Михайлова