За дървото и свирката

"Бай Дечко" бе филмовото заглавие на 26 септември по Канал 1, посветено на 100-годишнината на художника и рекламирано неизтощимо дни наред.
В рамката на популярния библейски автопортрет на Дечко Узунов бяха напъхани архивни кадри с героя, интервюта с негови близки, словесните скудоумия на авторката Петя Тетевенска, разделяни и събирани от неуморимо нелеп рефрен - тъкачна совалка...
Черно-бели отрязъци от стар филм на Васил Минчев показват колоритния художник с неизменна цигара; пожълтели снимки напомнят за връзките му с царското семейство; Атанас Нейков, Светлин Русев, Стефан Цанев, Пеньо Вълчанов, Йордан Радичков, Франсоа Барон - Реноар, Ричард Груев, Александър Лилов по ред на номерата или разбъркано споделят по нещо (вече известно, а и как да бъде иначе?) за своя роднина, учител, приятел...
През досието на Дечко Узунов (завършващо с капитулантското съждение "от обекта сътрудник не става") или гоненията му (материализирани чрез кадри с Вълко Червенков) произведението на Дирекция "Новини и актуални предавания" едва ли не се опитва да изкара стария бохема репресиран мъченик, но и той самият се съпротивява на авторовата глупост. "Не бих им позволил да ме помислят за глупав мъдрец", споделя в овехтял кадър Дечко Узунув, а думите му, заедно с багрите или белотата на неговите картини, надскачат гротескната патетика на предаването, настояващо да бъде филм. След като се разходи до Париж и запуши за известно време Канал 1 с баналности и физика, сега Петя Тетевенска посяга към киното с трогателна амбиция, но всуе - дори опитен режисьор като Дамян Петров не успява да овладее стихията на покъртителния й трафарет.
БНТ може и да си живее с убеждението, че е най-крупният филмов продуцент в България, но пък аз си мисля, от всяко дърво свирка не става. Дори когато на екрана е харизматична личност като Дечко Узунов.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед