Български филми в Ню Йорк
След миналогодишния успех на Първия фестивал на българското кино в Ню Йорк, Фондация "България-Америка - културен обмен" с изпълнителен директор Жана Караиванова организира нов. От 12 до 15 октомври в "Anthology Film Archieves" американската публика и българската диаспора в Ню Йорк имат възможност да видят 15 наши игрални и документални заглавия, произведени в периода 1990 - 2000.
Програмата е представителна за заниманията и постиженията на филмовите ни автори през най-мъчителното десетилетие за киното ни. Хронологично игралната селекция на Втория фестивал на българското кино в Ню Йорк е рамкирана от два дебюта - "Пансион за кучета" на Стефан Командарев, който е най-пресният български филм, и "Тишина" на Димитър Петков ("Златна роза" '90), който е най-отлежалият. Помежду им са още два дебюта - чудатата и хвърковата гротеска на униформеното битие "Вагнер" (1998) на Андрей Слабаков и родният прощапулник в стил "фентъзи" "Магьосници" (1999) на Иван Георгиев и Сотир Гелев. Интересен ход в програмата е събирането на учител и ученик - макар и различни по темперамент и внушение, "Пясъчен часовник" на Георги Дюлгеров и "Стъклени топчета" на Иван Черкелов са травматично-живописни алегории на българското живеене в края на 90-те: от безогледното профаниране на ценностите до астматичните пристъпи на емоцията сред търгашеството. Включени са още "Разговор с птици" на Румяна Петкова и "Козият рог" на Николай Волев. Последният режисьор е най-обстойно представеният тази година в Ню Йорк - тамошната публика ще види и неговите тъжно-иронични тв-предизвикателства "Бърза помощ", "Зимна приказка" и "Кремиковци - снимка за спомен". Сред другите документални филми са "Пътят към Европа" на Владимир Андреев, "За кучетата и техния керван" на Рангел Вълчанов, "Милчо Левиев" на Милан Огнянов...
А ден преди да свърши българското представяне в Ню Йорк във Варна се открива първият след 1996 фестивал на родното кино "Златна роза". Там ще се състезават повечето от игралните заглавия, показани отвъд океана, а преди това и по други международни фестивали.

Геновева Димитрова