На 5 октомври т.г. в столичния Дом на киното бяха представени предаванията от поредицата "Заедно" на БНТ, фокусирана върху съсъществуването на етническите и религиозните малцинства и общности в България.
"Земя за всички" (реж. Людмил Голев, сц. Катрин Бинбашиева и Станиела Бедринова) показа какво вземане-даване имат християните с мюсюлманите в Русенско, какви стопански подбуди може да изискват съществуващия там етнически мир, как нелепата телена мрежа между българските и турските гробища се разрязва, за да живеем заедно в нормални дни.
Какво правят пловдивските арменци в паметния ден на геноцида ни разказа филмът на режисьорката Мария Траянова по сценарий на Сахак Чалъкян. Имаше задушевни сцени, разсъждения за паметта и забравата, видимо надделяване над омразата към палачите, трогателно виждане на България като нова родина.
"Огледалото", пак на режисьорката Мария Траянова, поглъща образите на фамилията Даниел - повече на художника Андрей и неговата дъщеря, поетесата Ида, отколкото на техния баща и дядо, големия режисьор Леон Даниел. В това предаване подчертано интелектуалните търсения на сценаристката Еми Барух проблематизираха приближенията на малката Ида към юдейската идеология.
"Групов портрет от Царев брод" описва пъстрия живот на едно шуменско село, в което са намерили дом 18 различни националности и религиозни общности. Всеки има своята версия, че предците му са първите тукашни заселници, но опре ли ножът на всекидневието до кокала, всички търсят помощ и опора в единствената работеща в селото институция: католическия манастир. Предаването е на същата режисьорка, но по сценарий на Мюжгян Бахарова.
На представянето на телевизионните предавания в салона присъстваха много повече представители на малцинствата, отколкото кинаджии. А осмислят ли се с такт и визуална вещина, темите на "Заедно" трудно могат да бъдат износени...

М.Б.