Чао, хъшове. И до скоро!

Отминаха горещниците и пожарите, наду се от плодни сокове и пукна есента, върна се Люпко Петрович... и а-ха да цъфне ромското лято - медиите удариха известна част от TV-сеирджиите с две взаимнозависими новини. Добрата: "Хъшовете" захвърлят топчето и пищовите, спират да се бъзикат с тогоз-оногоз и слагат точката, белким се превърнат най-сетне в добродетелни и смирени граждани. Лошата: "Кръгът се затваря, но само колкото да се отвори отново!".
Източената фигура, прославила учиндолското предградие Плевен, се предислоцира & Company на нова позиция: екрана на Мърдок, откъдето да прави кавърверсии на Джей Лено. И да гарнира с лакърдии мижавите и бахърливи делнични вечери на всички, за които това би било удоволствие. Останалите? Те могат просто да прещракат дистанционното, да речем, на Канал 1, за да се кефят благопристойно и да не се развращават естетически... А дали и тогава Слави ще продължи да лази по нервите на известни мастити люде и да дразни симпатизантите им (които впрочем хем не го понасят, хем май го гледат...) - това е загадка на близкото бъдеще.
Преди прощалното шоу на "Хъшове" една умна, симпатична, прагматична и емблематична до неотдавна дама изрази и аргументира дълбоките си резерви относно потенциите, на които би разчитало предизвестеното всекидневно talk-show на г-н Трифонов по bTV. Разсъжденията й ми се сториха толкова логични, че и аз се размислих. Но след като видях и чух на живо прощалния мега-концерт в НДК, смея да успокоя дамата, че тревогите й са безпочвени. Позволявам си да прогнозирам, че в новото си emploi компанията ще функционира успешно и ще разсмива феновете си поне колкото трае един нормален правителствен мандат. Ако, разбира се, не започне да се самоизяжда отвътре или пък (пепел ми на езика!..) bTV не я отлюспи в името, да речем, на гражданския мир или в интерес на естетическото здраве на населението.
Знае занаята екипът на досегашните "Хъшове", дарил ги е Господ с талант, а и с две май още по-важни неща: чувство за хумор и артистичен хъс. И сценаристите им са не просто измислячи на масали и гегове, но и явно си играят с всякакви хватки, с които да осъществяват комуникацията. Ама сценарният екип щял да се изчерпи от всекидневна експлоатация и да му секне пипето - едва ли Босът ще е толкова наивен (и стиснат?..) да разчита на трима-четирима сценаристи, щом вече си е сложил главата в торбата да се подлага всяка вечер на безпощадния съд на отрицателите си. Босът не е вчерашен, я!
Ама нямало да се намерят в тази страна повече измислячи - да не би пък всички умни глави да са се докопали вече до "зелена карта"?... Пък ако, недай Боже, се окаже така - ще си внесат от чужбина, Мърдок бълха го ухапала!..
А това, че някой ден компанията ще се изправи пред дефицит от обекти, които да подлага на издевателствата на раблезианския си хумор, съвсем не го вярвам. То в Америка, дето всичко им е наред, мистър Лено има с какво и с кого да се задява всяка вечер, та у нас ли?...
Всъщност всичко това не е моя работа. Слави да му бере гайлето. Аз съм само един музикант. И затова ще кажа, че според мен най-голямото съкровище на тези, дето до събота се наричаха хъшове, е Ку-ку бенд. И Данчо, и Илия, и Годжи... всичките. И Маестрото най-паче! Дето си правят гаргара с всякаква музика, дето могат да спретнат по десет версии на собствените си хитове, та и на чуждите, и то какви!.. Дето просто не могат да изсвирят едно нещо по един и същ начин и комай няма звуци да не са им в ушите. И знаят и две, и двеста. И фолклорът им е влязъл така в северняшкия ген, че не само ги захранва със земните си енергии, ами ще им краси свирнята, дай Боже, маса още вечери напред!
Толкоз. От мен - попътен вятър, пичове! Дано г-жа Червенкова не задраска обръщението ми - но вие хем вече не сте хъшове, хем не сте си измислили друго име. Затова приемете, включително и дамите, моето обръщение (в случая почерпено впрочем не от булевардния жаргон, а от литературата!) в най-позитивния му метафоричен смисъл. И - сакън, - да не вземете да се кръстите така, че много ядове ще берете!

Генчо Гайтанджиев