Алтернативните руски филми

- Кога започнахте да се занимавате с кино?
- Първия си филм направих през 1989 г. - игрален филм. Всички актьори бяха непрофесионалисти - по правило работя с непрофесионални актьори. Оттогава съм снимал около 10 пълнометражни художествени филми. И доста успешния сериал "Тайната естетика на марсианските шпиони". Там в първите две серии в главната роля се снимаше култовата фигура Дмитрий Пименов - известен писател. В следващите серии се снимаше звездата от алтернативното кино Сергей Пахомов. За младежите той е много известна фигура. - Каква беше реализацията на вашите филми?
- "Тайната естетика..." показваха по телевизията, но не всички серии. Филмът излезе и на касети в голям тираж - 10 000 екземпляра.
- Споменахте приятелството си с художници като Кулик, Осмоловски и др. Вие самият като какъв се определяте?
- Преди се занимавах с радикална художествена практика, а вече от 3 години правя филми. В четирите последни акции от тази година се стремя да съчетавам радикалния пърформанс с киното. Последния си засега филм правя с Боряна Драгоева. Предпоследният филм -"Въйродки - иродки" (нещо ругателно в по-силна форма), получи Гранд При на кинофестивала в Киев. Получавал съм и други награди.
- При това положение не можем да кажем, че сте алтернативен...
- Разбира се, че моето кино е алтернативно - във фестивалите като този в Киев не участват хора като Михалков...
- Всъщност вие сте се специализирал - от радикален артист въобще в тясната област на киното. Има ли и други от вашия кръг, които са извършили този преход?
- Да, сега има радикален режисьор Светлана Баскова - преди тя беше абстрактна художничка, после стана режисьор. Последния й филм продуцирах аз - наричаше се "Зельонъй Слоник". Бях принуден да се занимавам с продуцентство - неприятно занимание, безрадостно, нетворческо...
- Запознали сте се с Боряна Драгоева в Киев. Как решихте да правите съвместен филм?
- Съвместни възгледи, предполагам. А и Боряна е забележителна фигура на българската художествена сцена.
- Какъв ще бъде филмът, ако не е тайна?
- Сложно е да се обясни. Ще бъде неигрален филм, но на принципа на игралния. Нещо като голям клип, нещо динамично, за да не е скучно да се гледа...
- Кога ще е премиерата?
- Надяваме се да стане за фестивала на Борис Костадинов - междинното издание на Видеоархеология, наречено VA(MEDIA.DOC)VA.

6 октомври 2000 г.

Разговаря Диана Попова

Разговор с
Олег Мавромати