Телевизионни предпочитания

"Действаща телевизия с много добър технически план". С тази формула правителствената комисия, натоварена със задължението да избере един от тримата кандидати за честотата на някогашната руска програма, връчи далекосъобщителен лиценз на най-слабия от тях, според класацията на НСРТ - "Нова телевизия - Първи частен канал". С което попари "викторианското" самочувствие на малко прибързано обявилата се за победител ТВ 3 и нейното медийно лице - "легендарният" Кеворк Кеворкян, както го анонсира в предаването "Неделя 150" Величко Конакчиев. "Решението на комисията е съобразено с обществените интереси. Основното преимущество на "Нова телевизия" е наличието на собствен опит и възможност незабавно да започне излъчване на 24-часова програма в националния ефир. Дали решението е политическо или не, най-добре е да кажат тези три милиона зрители, които в момента могат да гледат програмата на канала", обоснова избора председателят на Държавната комисия по далекосъобщенията Иван Таушанов.
Че витиеватата формулировка издиша, се писа и каза достатъчно. Едва ли някому може да дойде наум, че и ТВ 3, и чешката "Нова" нямат собствен опит или че не са "действаща телевизия с много добър технически план". Шведите имат 15 канала в 7 европейски страни, чехите са най-успешната телевизия в посткомунистическа Централна и Източна Европа. В програмно отношение и едната, и другата превъзхождат своя успял конкурент и НСРТ доволно ясно посочи това. Превъзхождат го, разбира се, и с опит и възможности. Следователно при избора са играли други фактори и май тъкмо те са наклонили везните към местната "Нова телевизия". Просто за комисията най-валидно се оказа познатото и неизненадващото, да не кажем послушното; самият аргумент, че предпочетената групировка може да започне да излъчва веднага своята програма, въпреки нейните несъвършенства, е сам по себе си показателен. Действие съобразно народния принцип за питомното и дивото.
По-интересно обаче е друго. В медийното пространство по повод конкурса се случи така, сякаш кандидатите в него бяха не трима, а двама. Всичкият медиен шум се съсредоточи около ТВ 3 и "Нова телевизия", докато чешката "Nova" изпадна от публичното внимание. А, съдейки по изнесеното в предишния брой на в. "Култура", нейната програмна схема в най-пълна степен е ответна на това, което можем да наречем "обществена телевизия". Гъвкава рефлексия спрямо гражданското общество, публицистика в полза на обикновените хора, а не в услуга на политиците, непрекъснато напипване пулса на обществените тревоги и съотговорност към тях; въобще всичко онова, което навремето Нери Терзиева се опита да направи в "Ефир 2" и в което, за жалост, не успя. "Аутсайдеризирането" на чехите показа тоест колко непотребна е на вземащите управленски решения в България именно обществена телевизия и как те по всякакъв начин я запращат в периферията; НСРТ предпочете една програма не твърде различна от тази, която в момента ни предлага bTV, а тъй наречената Комисия "Костов" си избра "синята любима "Нова телевизия", за да има "подкрепата на поне още една вярна медиа", както отбелязва в. "Капитал". Странно е обаче как "зоркото око" на вестниците изпусна тоя точно проблем: че конкурсът за трети национален ефирен оператор изправи една срещу друга три типа телевизии: на забавлението (ТВ 3), на властта ("Нова телевизия") и на гражданското общество ("Nova"); и фактът, че това убягна от тяхното внимание говори, че за тях не толкова обществената полза, колкото управленската интрига е същественото в журналистическата им дейност. Кеворк Кеворкян и шумната му PR-кампания направо зомбираха пресата, която се втренчи в незначителното и тъй изтърва същественото: че управленските телевизионни предпочитания у нас се колебаят между пропагандата и зрелището, маргинализирайки без скрупули общественото. А от тази гледна точка избирането на "Нова телевизия" е напълно логично: след като първия път беше предпочетено зрелището, естествено в предпочитанията иде ред на пропагандата. Въпросът обаче е ще дойде ли някога редът на гражданската телевизия и, ако въобще все пак дойде, скоро ли ще стане това?

Митко НовковПетък,
ранна утрин