Тази прекрасна музика, наречена джаз

От 25 до 27 октомври в София се състоя традиционният ежегоден джазов фестивал "Music Jam 2000", организиран от "Sofia Music Enterprices ". За разлика от предишни години, този път присъствието на гости от чужбина беше сведено до две формации - полският квинтет "Alchemic" и групата на суперзвездата Ал Ди Меола "Al Di Meola Sinfonia 2000".
Хронологично фестивалът протече по следния начин: на 25 октомври в зала "България" се събраха най-изявените български джазови музиканти, за да отдадат почит към паметта на наскоро починалия журналист от Българското национално радио Йордан Рупчев. Изпълненията на родните звезди допринесоха концертът да се превърне в празник на музиката. На следващата вечер зала 1 на Националния дворец на културата се изпълни (до краен предел) от хора, привлечени от името на Ал Ди Меола - един от символите на съвременната джазова китара, както казват колегите спортни журналисти, настанил се трайно както в класациите на различни специализирани издания, така и в съзнанието на любителите на джаза. Концертът беше открит от триото на Теодосий Спасов. В изпълненията им по своеобразен начин се съчетаваха тембрите на кавал, електрическа китара и различни ударни инструменти с мелодичните, хармонични и ритмични особености на българския фолклор, блус, рок и джазови импровизации. С една дума, и то много модерна - уърлд.
След тях на сцената се появиха музикантите от Полша "Alchemic". Акустичен звук, преплитащ елементи от полския фолклор с боп импровизации на високо изпълнителско ниво. След края на програмата им завесата падна, последва 20- минутен антракт и започна близо двучасовият концерт на "Al Di Meola Sinfonia 2000". Изключителната музикална кариера на Ал Ди Меола се дължи както на разнообразието от стилове, които използва, така и на чувствеността и интерпретацията в творчеството му. Не би стигнало място да се изброят всички проекти, в които той участва, но един от най-известните е триото Маклафлин, Ди Меола, Де Лусия, гостувало с голям успех и у нас.
Още с първите акорди на групата у мен се породи усещането, че слушам компактдиск. Перфектен звук. Използвайки най-модерна техника, с китарата си Ал Ди Меола наподобяваше на моменти акордеон, латерна, след което достигаше до остротата и здравината, характерни за някои крайни течения в съвременната рокмузика. Като стилова насоченост изпълненията бяха ориентирани към Латинска Америка, за което немалка заслуга имаха двамата аржентинци - Марио Пармисано - пиано и синтезатор, и Ерман Ромеро - китара и вокали, а също така и полиритмичното присъствие на двамата перкусионисти: Гимби Ортис от САЩ и Гилад от Израел.
Концертът завърши с неизбежния бис и бурни овации от страна на публиката, за която остава надеждата, че ще може и в следващите издания на фестивала да се радва на изпълненията на звезди от такава величина. Тя го заслужава.
В рамките на "Music Jam 2000" българските музиканти имаха възможностт на сцените на три столични клуба - "Mr.Punch", "Back Stage Dance Club" и " Swinging Hall" да радват и забавляват почитателите на тази прекрасна музика, наречена джаз.

Николай Захариев