Чешката Нова

Преди повече от две години Марие Шенова от Прага при разговор сподели: "Ако зависеше от мен, щях да забраня ТV Нова!" Учудих се: винаги е била толерантен човек! "Това, което тя върши, е безобразие - обясни Марие. - Системно и целенасочено кара хората да оглупяват! И възрастните, но най-вече младите. Не можеш да си представиш какви поражения нанася!"
Марие е моя дългогодишна приятелка, следи културния живот на Прага, има навика да застава пред касите на галерии, театрални и концертни зали, просто е от хората, за които всяка вечер тези зали светят. Спомних си разговора ни по повод нескритите съжаления в нашата преса за пропуснатия шанс чешката ТV Нова да влезе в българските домове. По въпроса гилдията на пишещите прояви рядко срещано единодушие. Не съм от запалените телевизионни зрители, смятам, че животът е твърде кратък, за да го прекарвам пред малкия екран. Чувствам се длъжна обаче да споделя следното.
В края на септември чешкият вестник "Лидове новини" се обърна към десет изтъкнати културни деятели с въпроса: "Кой разваля вкуса на чехите?" Сред запитаните бяха трима писатели, двама критици, генералният директор на Националната галерия в Прага, президентът на Чешката филмова и телевизионна академия, един композитор, един скулптор и една социоложка. В отговорите на четирима от тях чешката ТV Нова беше посочена като фактор, увреждащ вкуса на нацията. Цитирам.
Иржи Пеняс - критик: "Все още причината е в петдесетгодишната изолация на Чехия и всеобщият упадък. В края на своята ера реалният социализъм достигна рекордна степен на естетическа уродливост, надхвърляща всичко, създадено дотогава за срам на човечеството. Най-очевидният му израз беше ченчаджийско-телевизионният тип поп-забава, но още по-трагичното е, че грозотата проникна в стила на живот, който не се нуждаеше от никакъв вкус, тъй като създаваше именно отрицание на вкуса. Върху тази почва сегашната безвкусица може още дълго и добре да вирее. И вирее! Точно тя подхранва успеха на ТV Нова, създаван от нейния забавляващ, или по-точно незабавляващ екип."
Ян П. Мухов - композитор и продуцент, сред вредителите за вкуса посочва: "На първо място естествено е ТV Нова с всичко, което излъчва: от безкрайните сериали и новинарски предавания до собствените й развлекателни програми, които докараха телевизионния забавен жанр дори под равнището на "Телевариете". Ян Рейжек - критик, започва изброяването с "драматургията на повечето забавни предавания на ТV Нова и на Чешката телевизия" (следва изброяването на шест от тях).
Давид Черни - скулптор, дава съвсем конкретен отговор: "Диджеят Вацлав Клаус с презрителното му отношение към културата, диджеят Милош Земан с цялостното му поведение и политическа културистика и Владимир Железни с неговата тъповизия."
Позволявам си да цитирам някои мнения, водена от желанието да утеша донякъде хората, почувствали се онеправдани от решението на правителствената комисия.

Маргарита Кюркчиева