Покана за диспут

Георги Тодоров, председател на Международната асоциация "Св. София - Премъдрост Божия", кани на диспут във връзка с проекта за статуя, наречена "Света София":
1. Кмета на София г-н Стефан Софиянски;
2. Скулптора г-н Георги Чапкънов, автор на скулптурата;
3. Заместник кмета г-н Петър Станков, вносител на Докладна записка до Столичния общински съвет от 7.9.2000 г. относно въпросната статуя.

Тезисите, които Георги Тодоров ще защитава в диспута, са:
1) Въпросната статуя не е и не може да бъде "Света София". Тя погрешно бе замислена и обявена като такава през юни 1998 г. и се наричаше така от г-н Софиянски и г-н Чапкънов в течение на две години, въпреки критиките.
2) Опитът за подменяне името на статуята е похват за непризнаване на грешката и излъгване на обществеността.
3) Докладната записка на г-н Петър Станков е манипулативна. Тя подвежда Столичния общински съвет да вземе едно погрешно "решение", при това post factum - след като изпълнението на проекта вече беше в ход.
4) "Мозъчният" щаб на проекта се опитва да прикрие провала с още по-дискредитиращи нередности (кощунственото подменяне на храмовата икона в храма "Св. София", която изобличаваше невежеството в честването на храмовия празник, а оттам и Деня на София).
5) Достойният изход от провала е отказването от въпросната статуя, премахване на пиедестала, извинение и почтено поемане на отговорност.
6) Налице са отлични алтернативи за обогатяване образната система на столичния град както относно неговия композиционен център (където смятаха да поставят Лъжесветасофия), така и относно самата тема "Св. София - Премъдрост Божия". Тези алтернативи следва да бъдат предмет на обществено обсъждане.
7) Празнуването на 17 септември като главен празник на базиликата "Св. София - Премъдрост Божия", а оттам и като Ден на София е плод на невежество. Необходимо е да се възвърне верният храмов празник в деня Благовещение, а оттам и празникът на столицата. Необходимо е да се върне на мястото й храмовата икона на Христос - Премъдрост Божия.

Поканените лица могат да се явят заедно или по отделно. Диспутът може да се проведе в удобно за поканените време между 10 и 30 ноември 2000 г. - примерно в редакцията на вестник "Култура" (който ще публикува дискусията) или в друго открито за обществеността място.

Интернет адрес по въпроса: svetasofia.hit.bg

София, 6 ноември 2000
Георги Тодоров