Вар, папки и птици

За какво им е на архитектите да правят изложби? и без това у нас, като чуят думата "архитектура", хората най-чисто я свързват с.... рушащ се панелен блок, с главен архитект или в най-добрия случай с архитектурата на обединена Европа.
Преди време един "КАТ"-аджия много държеше да ми напише фиш за глоба и в графата "професия", без да се колебае, изписа "безработен". Така съвременният лик на архитектурата, която се възприема като строителен билет, разрешително, тухли, бетон и дограма, се допълни по естествен начин.
"Архитектура не се прави всеки понеделник" - казваше великият Мис Ван дер Рое и за нас в момента остава надеждата, че българската "седмица" скоро ще започне. Но сякаш преди да стигнем до новия "архитектурен календар", се оказа важно да разберем кой и как ще го пише. И тогава на границата между реално и виртуално, между начертано и построено се появи идеята в поредица от авторски изложби в галерия "Братя Кадинови" да се появяват един по един правещите архитектура като :АДА, Владимир Михов, Георги Станишев, Атанас Панов, Лило Попов...
Изложбите продължават. И тази на арх.Лило Попов (ателие "Сдружени архитекти") показва, че след всяка нова интересът расте, защото публиката все по-ясно успява да "ситуира" архитектурата като изкуство. А Лило Попов и неговите колеги показват, че са "архитекти- поети" ,"художници-зидари", превръщащи интериорите в живописни табла, а къщите - в скулптури.
От техните сгради политат куполи от метални птици и камбанарии спираловидно тръгват към небето. Още едно доказателство, че архитектурата е не толкова вар, бетон и папки, колкото фантазия и цвят - една мечта на живо.

Арх. Бойко Кадинов

Архитектурна изложба на Сдружени архитекти: арх. Лило Попов, арх. Краси Попова, арх. Димитър Гочев, арх. Мария Дилова.
Място: галерия Братя Кадинови, ноември 2000 г.