Само едно кино не стига е мотото, с което на 10 ноември стартира първият в България Мултиплекс "Юнайтид Ню Синема", намиращ се в подлеза на НДК. Негов стопанин е кинокомпанията "Юнайтид Синема", позната на зрителите с разпространението на филми като: "Танго" на Карлос Саура, "Сибирският бръснар" на Никита Михалков, касовият хит "Булката беглец" с Джулия Робъртс и още много алтернативни филми.
Не е необходимо да си запален киноман, за да надникнеш, а после за дълго да останеш и да се превърнеш в редовен посетител на този изключително комфортен и многофункционален кинокомплекс. Той разполага с шест кинозали с общ капацитет от 605 места, обзаведени и оборудвани на най-високо съвременно ниво. Мебелите са закупени от фирма "FIGUERAS", киномашините и екраните са от фирма "KINOTON", а музикалното оборудване и озвучителната техника е от "JBL". Тези фирми са водещи при изграждането на мултиплекси в света. Информационно мониторната система е доставена от фирмата "DATA DISPLAY", с която са съоръжени веригата киносалони на "Метро Голдуин Майер", лондонското летище "Хийтроу", развлекателният комплекс "Евродисни" в Париж и др.
Неоспорим е фактът, че с развитието на новите технологии през последното десетилетие коренно се промени и животът на съвременното кино, неговото съществуване в публичното пространство - формите на създаване, разпространение, въздействие и възприемане на филмовия продукт. Именно техническите параметри на съвременния мултиплекс позволяват в максимална степен да се изпълнят изискванията на филмовите автори, техните творби да достигат до зрителя с перфектното качество, с което са създадени.
Не по-малък интерес предизвиква и Интер кафето в "Юнайтид Ню Синема", което разполага с 14 работни места, оборудвани с мощните и бързи компютри 600 MHz , което се превърна в рай за геймърите и сърфистите. А за хората, които все още не са фенове на виртуалния свят и предпочитат да общуват на живо, е удоволствие да посетят двата бара на мултиплекса.
Така че дори все още да сме далеч от приобщаването към Европа и Шенгенската завеса, въпреки усилията, да продължава да виси плътно спусната, в центъра на София има още едно културно средище, което ни кара да се чувстваме не само европейци, но и граждани на света.

Людмила Дякова