На 9 ноември, четвъртък - традиционен ден за концертите на Софийската филхармония, Емил Табаков обяви от подиума на зала "България", че това е последната му изява с този оркестър. Дни след това той подтвърди, че решението му да си подаде оставката е категорично.
Този факт бе предшестван от декларация, подписана от част от оркестрантите, която бе изпратена до различни инстанции. Както твърди Емил Табаков, за нея той е научил от БТА. Едно от главните изисквания на оркестрантите е за достъп до всички предложения за задгранични и български турнета; и още, те изразяват недоволство от отсъствието на мениджърска активност за осигуряване на ангажименти, които биха им гарантирали допълнителни доходи.
Реакцията на Министерството на културата този път бе изненадващо светкавична. На 10 ноември министър Емма Москова е информирала генералния музикален директор Емил Табаков, че според Закона за закрила и развитие на културата ще бъде обявен конкурс за "главен директор".
До редакционното приключване на броя - 13 ноември, по данни на пресцентъра на Министерството на културата конкурсът все още не е обявен и в момента се търси и.д.
Емил Табаков е диригент и главен художествен ръководител на Софийската филхармония от 1985 година. От 1994 година е неин генерален музикален директор. Концертите му преминаваха при неизменно пълни зали. Под неговото музикално ръководство оркестърът направи записи на десетки произведения и осъществи турнета в Англия, Германия, Испания, Франция, Турция, САЩ, Южна Корея, Япония, Тайван, Сингапур, Югославия...

К