Честито!

Боряна Сечанова вече един месец е директор на Балет "Арабеск". На 27 октомври комисия в състав Анелия Янева (председател), Калина Богоева, Маргарита Градечлиева, Петя Стоилова, Теодора Попова, Елисавета Груева, Георги Арнаудов, Галин Стоев и Донка Нейкова проведе конкурса за нов директор на "Арабеск". Кандидатките бяха само две: Боряна Сечанова и Желка Табакова.
На Боряна Сечанова - честито!
Пожелаваме й спорна хореографска и административна работа. И двете са потребни на трупата в този момент повече от всякога.
Биографията на Боряна Сечанова отдавна е свързана с Балет "Арабеск" - там през 1991 г. е поставяла "Островът" - неин дипломен спектакъл по музика на Фоленвайдер, "Сватба" (1995) по музика на Стравински, "Дивачката" (1996) по музика на Петко Вълканов. От 1996 г. насам повечето от постановките й са в Националната опера. Известна е и работата й като хореограф в различни театрални постановки.
На 10 декември предстои да видим първия за сезона спектакъл на трупата - гала-концерт от "визитки" на "Арабеск", в който са включени фрагменти от "Нестинарка" на Маргарита Арнаудова, "Хладна пепел" на Мила Искренова, "Благовец" на Антония Докева, "Моят ангел" на Люк Буи и "Кино 2000" на Петя Стойкова. За финал се предвижда новата миниатюра "Дъждове" на Боряна Сечанова по музика на Бах.
Да се възстановят спектакли, които са емблематични за трупата, да се направят нови спектакли, в които ще се търси съчетание между модерна танцова форма и визуална атрактивност и да се поканят млади хореографи от чужбина - с тази амбиция Боряна Сечанова започва работата си като директор на "Арабеск".
"Много ми се иска трупата от 20 души да съхрани традицията на големите едноактни спектакли - казва хореографката. - Един от моделите ни за следване ще бъде "Кулберг балет". Ше се опитаме да бъдем конкуренция и естетически опонент на трупата на Софийската опера. Нашата сцена ще бъде отворена за хореографски експеримент - ще се опитаме да я превърнем в мултижанров център, в който да кажат своята дума творци от различни области. Ще поддържаме и традицията на конкурса "Маргарита Арнаудова". "

К