Идеята за организиране на форума "Изкуство от велпапе" е на изпълнителните директори на "Тракия-Папир" - Пазарджик, инж. Атанас Калудов и Иван Шарланджиев, в съдружие с председателя на Дружеството на пазарджишките художници Славчо Славчев.
В последните години доста заможни хора в страната направиха мини-пленери за художници. Удовлетворението е и за двете страни. Шумотевицата около провеждането на подобни акции с художествените среди е реклама преди всичко за организаторите. В случая ръководителите на "Тракия-Папир" имат същата цел - рекламата. Но всъщност предприятието за велпапе открива за българското изкуство нов материал и нови творчески технологии.
Изключително пластично, велпапето дава невероятни възможности за изграждане на художествени произведения. Идеите на скулптори, дърворезбар, график, живописци, дизайнер и керамик разкриват различни аспекти от същността на материала. От "реалистичното" до "модерното", от истинското рисуване до изрязването, моделирането, колажирането и извайването на формите - велпапето се изявява по различен начин. И именно това е целта на организаторите - да представят своя материал, който служи основно за пакетаж - в един друг аспект. Да стане привлекателен за купувача не само от неговата чисто "приложна" функция, но и с други "по-естетически" визии.
Художниците Славчо Славчев, Румен Захариев, Маргарита Иванова, Димитър Маламски, Георги Атанасов, Петко Москов и студентите Атанас Тотляков и Леон Бабачев осъществиха едно ново начало във взаимодействието творци - производители по пътя на взаимната реклама и духовно сътрудничество.

Светла Москова