2 е повече от 1
Почти едновременно бяха публикувани две книжки на сп. "Летература". Бр. 23/2000 съдържа тематичните панели "Биографията - начин на употреба" (с текстове на Даниел Коон, Питър Гей, Волф Лепениес и Курт Тухолски); "Икономиката като игра" (словесно разиграна от Андре Горон, Оливие Лакост и Кристиян Шмид); "За превода и преводачите" (през Мигел Мартинес-Лахе, Маргарет Атуд и Дьорд Сонди); крайно интересните разсъждения на Веса Куркела върху ориенталските черти в българските поп-фолк хитове, представени в "Balkan blues"; "Авангард и кич" - панел, фокусиран върху Клемънт Грийнбърг.
С изключение на "Интелигентният дивак: върху работата на Клод Леви-Строс" от Клифърд Гиърц, повечето автори в броя са слабо познати на българската публика. А текстовете, с които "Летература" ги налага у нас, са ценни и проницателни, и трудни за бързо възприемане парчета от полето на стилната хуманитаристика.
24-та книжка на изданието представя наградени творби от Международния конкурс за есе, Ваймар' 1999, под наслов "Да освободим бъдещето от миналото? Да освободим миналото от бъдещето?". И тук списанието започва да се държи като книга.
В два бързи броя "Летература" продължава да прави академията по-проходима, въпреки че пазарът на нейните четива се свива ли свива...

М.Б.