Проект Трансформации

Това е проект за мястото на Мавзолея. Продължаваме да го наричаме мястото "на" мавзолея, вместо например мястото "под" мавзолея (и Мавзолей продължаваме да изписваме с главна буква). Става дума за петното в центъра на София, което като че ли все още принадлежи на друго време. То дори и физически не се е вписало в градската среда. Хората инстинктивно го заобикалят. По добре нивелираната повърхност няма следи от човешко присъствие. Децата не карат кънки там, нито играят на дама. Вместо това продължава диалог между извънземни. В центъра на "мястото" с червени букви старателно е написано "Димитров е жив", украсено със сърп и чук. Следва отговор в черно: "Да, при мен е в IX кръг на ада. Маркс" (забележете, изписано с шаблон). Техническата прецизност издава познатата ни непоклатима упоритост, но и вялост, уморена инерция. Така "мястото" плува между минало и настояще - полу-помнещо, полу-забравило, полу-интегрирано, полу-аутсайдерско.
Група млади скулптори предлагат временно (или постоянно?) решение на проблема. Проектът "Трансформации" представлява очертаване на квадрат в квадрата, като вътрешният с размери 15х15 метра е денивелиран. От едната страна се издига със 60 см, а срещуположният ъгъл се вкопава в земята с 40 см. Повърхността и на двата квадрата е затревена, като по този начин естествено се вписва в парковата среда и осъществява логическа връзка между нея и пространството пред Двореца.
Естетическото въздействие на този ленд-арт е съчетано с осмисляне на емоционалната натовареност на "мястото". Наклонената като че ли от някакъв природен катаклизъм форма символизира драматичната история на това парче земя. Тя съхранява и паметта за предишното време, отдавна потънало в миналото, но и изискващо да бъде помнено. Членовете на група "7+1" имат желание да създадат работа, която едновременно хармонира с околната среда, но и не заличава докрай спомена за това място. Точно тук, където се противопоставят привърженици и противници на една или друга идея, където диалогът се прекъсва, е мястото за изграждане на проекта "Трансформации", чиято крайна цел е реставрация не само на физическото място, но и на общуването между хората. Откриването на самата работа ще бъде съпътствано от видеопрожекции на открито и други събития, които засягат проблема за навлизането на съвременното изкуство в публичното пространство.
Проектът е не само много необходим за това конкретно място като етап от преобразяването му, но и демонстрира различно, съвременно отношение към архитектурно-скулптурното оформление на средата. Той е част от цялостната ориентация на група "7+1" към създаване на работи за обществени пространства. Засега зад проекта "Трансформации" стоят СГХГ, галерия "Ирида", направление "Музеи, галерии и изобразителни изкуства" към Министерство на културата. И всички се надяват, че той ще получи одобрението на Общината и ще бъде реализиран.

Мария Василева

Бел. ред. "Култура" с удоволствие подкрепя този мащабен екологичен зелен квадрат на зелен фон. Особено ако би съществувала перспективата да се клатим съвсем реално, стъпвайки върху него. "Островът на стабилността", както ласкателно се самоопределяме, определено се нуждае от своя анпипод, който да припомня зависимостта от гледните точки. А гледната точка от редакцията към мястото на бившия мавзолей наистина се нуждае от разнообразяване.


Изкуство
на борда