Премиера на трио Кинор
"Кинор" е името на клавирно трио, което се представи премиерно в София под внушителната егида на Агенция "Камерна музика", фондация "Про Хелвеция", Национален център за музика и танц и ОЕБ "Шалом". Камерната зала "България" бе пълна. Публиката очевидно бе привлечена не толкова от любопитното название ("струни" - на староеврейски) на този нов камерен триумвират, колкото от високия артистичен имидж на членовете му Анатоли Кръстев, Йосиф Радионов и Майер Франк.
Концертът, включен в поредицата "Музика на ХХ век", предложи две много интересни и значими камерни триа - опус 4 (1916) на Панчо Владигеров и опус 67 (1944) на Дмитрий Шостакович. Много различни като стилистика и субстанция, тези творби дадоха възможност на състава да покаже неограничения диапазон на своите качества. Познавайки индивидуалния облик на пианиста, цигуларя и виолончелиста, слушателят можа да се убеди, че те са постигнали най-важното в случая - съградили са единен в музикалната мисъл и действие колективен интерпретатор от международна класа.
Много отдавна не е звучало единственото Владигерово и първо по жанра си българско клавирно трио. Композиторът го е съчинил в Берлин, едва 17-годишен е бил тогава, но божието му дарование тук се е изляло в една много романтична, сякаш Брамсианска мелодичност. Именно така - много прочувствено, някъде даже сладостно пееха мелодиите му един след друг или в линеарно противосложение троицата изпълнители. И в Шостакович те все тъй продължиха да пеят на своите инструменти, но това вече бе съвсем друга песен - по-рационална и вглъбена, с някакъв чудноват драматизъм.
Много аплодираха изкуството на "Кинор" неговите слушатели. Майер Франк, Йосиф Радионов и Анатоли Кръстев - усмихнати и елегантни в белите си смокинги, им поднесоха на бис една усмивка на Фриц Крайслер - пиесата му "Синкопи".

Евгени Павлов