Лъчисто бъдеще
Кой първи каза "балкански синдром"? Май белгийският министър на войната Андре Фало, когато местните медии съобщиха за пет, а някои по-невъздържани - за 22 белгийски войници, починали от загадъчна форма на левкемия след миротворческа мисия на Балканите. На 30 декември в писмо до шведския си колега Бьорн фон Сидоу белгиецът поиска спешно заседание на военните министри от съюза за разискването на тревожното явление "балкански синдром". За синдром говорим, когато след война ветерани боледуват и умират от някаква загадъчна болест, приписвана на някаква нова бойна субстанция, и когато министрите на войната казват, че това не е вярно.
Години след Първата световна война например доста оцелял в окопите народец се оплаква от какви ли не заболявания, приписвайки ги на въздействието на новата за времето придобивка "отровен газ". Знаем и за "виетнамския синдром", когато стотина хиляди американски ветерани след войната заприписваха какви ли не заболявания на въздействието на "Ейджънт орандж" - обезлистителя, с който Пентагонът ръсеше виетнамските джунгли, та да запомнят виетнамските комунисти, че и внучетата им, кога са партизанствали в тях. Ветераните, естествено, нищо не могат да докажат, а виетнамците никой не ги пита, така че явлението си остана синдром. За синдром се заговори и след войната край Персийския залив. Пет години след нея отново стотина хиляди американски ветерани се изпоразболяха от какво ли не, а около 500 починаха от някаква левкемия, която адвокатите на засегнатите обясняват като последица от употребата на новата военна придобивка "обеднен уран" в муницията. Адвокатите искат обезщетение за клиентите си и няма да го получат, защото взаимовръзката между радиация и левкемия изобщо не е научно доказана. Само дето човек, ако отиде в Интернет на думичките depleted uranium, ще трябва отпуска да си вземе, за да прочете донякъде каквото са изсипали в дигитално-глобалната библиотека по въпроса стотици научни институти. Ще се натъкне дори и на документация на Пентагона, от която ще научи тъкмо обратното: обедненият уран е високотоксичен като всички тежки метали, а освен това и достатъчно радиоактивен, за да предизвика клетъчни увреждания и рак при попадането му в организма.
Радиоактивното облъчване може да предизвика левкемия, но не е задължително - казва обаче Пентагонът. Като взаимовръзката между цигарите и заболяването от рак. Е, някои заболели американски пушачи на "Марлборо", както знаем, осъдиха за обезщетение фирмата-производител, но Пентагонът да не ти е "Марлборо". Та и сега с новия синдром. То не е научно доказано и дали обедненият уран е безвреден за организма. Затова пък като масло пронизва вражеския танк и екипажът му никога няма да заболее от левкемия. Последното обстоятелство така очарова генералите на Пентагона по време на войната край Персийския залив, че за друга муниция вече не искат и да чуят.
Ако вярваме на медиите, всеки ден нараства броят на войниците от армиите на ценностната общност, отдали младия си живот за демокрация и човешки права на Балканите като жертви на балканския синдром. Председателят на Европейската комисия Романо Проди с подкрепата на други политици призова за забрана на коварната муниция и за основно здравно изследване на всички балкански миротворци. Каква загриженост на политиците от ценностната общност за здравето на младите си граждани, каква тревога за момчетата, изпратени да насаждат цивилизацията в размирната балканска периферия. За туземците в протекторатите Босна и Косово особено основание за тревога обаче очевидно няма. Те да не са като чуждоземните войници на доброволна миротворческа мисия с фантастични надбавки върху заплатата си, та да ги хваща балкански синдром. Битуват си, доброволно или не, където са се родили, пият си водата и си дишат праха, а левкемията е за мисионерите. Или е чувал някой за балкански синдром сред местното население в двата протектората? Иначе реагира ценостната общност от загриженост за природната среда и здравето на местното население миналото лято, когато се разнесе вестта, че металургичният комбинат "Трепча" край Косовска Митровица трови с оловните си пушеци целия регион. С мините си, богати на залежи от долната половина на Менделеевата таблица, системата Трепча е единствен интересен икономически обект в региона и на всичко отгоре собственост на сръбския агресор. Като констатира, че комбинатът трови с олово околната среда, ценностната общност от загриженост за здравето на местното население не се поколеба, на 14 август миналата година да сложи ръка на комбината и да го повери на грижите на един западен консорциум (виж брой 34 на в. "Култура" от 1.9.2000 г.)
Като първи от западните политици за местното население все пак се сети Романо Проди. "Искам да се проучи цялата истина! При това не става дума само за войниците, а и за засегнатото население!" - цитират на 4 януари агенциите председателя на Европейската комисия. Да не му кажат до днес на италианското правителство, че между 1994 и 1995 година въздушните сили на НАТО изстреляли в Босна 10 800 броя муниция с обеднен уран! - възмущава се Серджо Матарела на пресконференцията си на 22 декември. За трайната контаминация на определени площи в Босна с въпросната радиоактивна муниция белградските медии се бяха развайкали още преди четири години, но кой ще ти вярва на сръбска пропаганда. Ето защо четири години по-късно паладините на цивилизацията изсипаха в хода на хуманитарната си операция в Косово близо три пъти повече от въпросната авансирана бронебойна муниция, а именно 31 500 броя, за да поразят с нея цели 13 танка и стотина танкови макети на сръбския агресор. С 300 грама U-283 на снаряд хуманитарните бомбардировачи А-10 Тъндерболт за 100 дни въздушни атаки същевременно обогатиха с близо 10 тона обеднен уран на прах косовските води и ливади. Конкретните екологически резултати от хуманитарната акция на Ценностната общност ще узнаем едва през март от доклада на ЮНЕП, екологическата комисия на ООН. Шефът на петнайсетчленната експертна група Пекка Хаависто твърди, че резултатите от проучването можели още преди година да са на бюрото му, ако НАТО не си пестеше информацията, кога къде колко снаряда с обеднен уран е изстрелял по време на хуманитарната си интервенция. В посетените досега места с попадения на чудодейната муниция е регистрирана повишена радиоактивност, по всяка вероятност е контаминирана и подпочвената вода и навсякъде все още се търкалят осколки - сувенирчета за децата наоколо. Вестник "Ил Месаджеро" пък тези дни напомни за предупреждението на британския биолог Роджър Когхил. В серия от публикации известният биолог и политик на британските зелени въз основа на данни от войната край Персийския залив още от лятото на 1999 година предупреждава, че контаминацията с обеднен уран ще доведе до около 10 хиляди допълнителни ракови заболявания в Косово (в. Гардиън от 31 юли 1999 година). Министерството на здравеопазването на Босна междувременно съобщи, че през 1999 година на 100 000 души население 230 са заболели от рак, което представлява повишение със 152 процента. През септември 1995 година НАТО бомбардира Хаджичи край Сараево, където живеят босненски сърби. 4500 от тях бягат в Братунац в Източна Босна. До днес от тях са починали от рак 400 души - съобщава агенция Бета.
Ние не сме, само американците! - заобяснява Лондон в четвъртък миналата седмица. С обеднен уран в Косово стреляли единствено американските А-10 Тъндерболт - побързаха да декларират и французите. А в Босна?
Сегашните жертви на балканския синдром сред западните войници са предимно от босненската интервенция на НАТО през 1994-95 година. За случаите на балкански синдром от Косово ще трябва да изчакаме още година-две. Знаеше ли впрочем Алиансът за дългосрочните последици от масивна употреба на муниция с обеднен уран, като тръгна преди две години с бомби да предотвратява хуманитарна катастрофа в Косово? Ако не е знаел, какво да си мислим за компетенцията и благонадеждността на тази военна организация? Ако пък е знаел - как да я наречем?

6.1.2001
Жерминал Чивиков