Мария Славчева:

Когато се върна назад и се замисля, в първия момент много трудно мога да класирам изложбите, които са ми направили най-силно впечатление, по- скоро в съзнанието ми изплува това, което е предизвикало отрицателни емоции в мен. Но въпреки всичко има няколко изложби, които не бих забравила.
На първо място това е Испанската графика, открита в галерията за чуждестранно изкуство ("Св. св. Кирил и Методии"). Изложба, успяла да събере вероятно най-огромен брой посетители от всякакви възрасти и от всякакви среди. Класиката си е класика, без значение от поредния номер на графичния отпечатък. Тук на едно място можехме да видим Салвадор Дали, Франциско Гоя, Пабло Пикасо и др.
На второ място за мен е юбилейната изложба по повод 60-годишнината от рождението на Атанас Яранов в галерия "Райко Алексиев". Ретроспекция, която напомня за големите имена в българската живопис.
След това идва нещо коренно различно - "Анти Феминизъм/Мачизъм" в галерия ХХL - кураторски проект на Диана Попова. Изложба, спечелила хиляди шокирани погледи още от входната врата с постерите на Зорница-София, представящи Косьо, Хубен и Тушев в образите на Трите грации и Диана Попова, Зорница- София, Даниела Костова и Боряна Драгоева като Дъртанян и Тримата Мускетари. Тук спечелените мнения варираха от пълно отричане на видяното до спокойно, дори доволно харесване на инсталациите.
Четвърти по ред в символичната ми класация е Никола Тороманов с изложбата си "Fe-mail" в АТА център за съвременно изкуство.
На пето място се нарежда Кольо Карамфилов с "Малко нови работи" в галерия Арт36.
На шесто - "100 предмета на италианския дизайн" в галерията на СБХ на "Шипка" 6. Изложба отново успяла да привлече огромен брой посетители. И на последно място ще спомена Националната изложба "Млади български художници", но не толкова заради видяното, а защото тя бе една от най- оспорваните и критикуваните. Разбира се, в нея бяха показани много стойностни неща, но остава въпросът това достатъчно ли беше?
Така видях изложбите през 2000, като в никакъв случай не мога да претендирам за изчерпателност. Естествено има и много съществени моменти, които вероятно са ми убягнали.