На 15 януари т. г. с 50-ото представление на "Черното руно" - авторски спектакъл на художествените ръководители на Театрална работилница "Сфумато" Маргарита Младенова и Иван Добчев, - се сложи началото на инициатива за подпомагане строежа на новата сграда на театъра. Ръководителите на "Сфумато" подписаха по този повод следното

обръщение:

Приятели,
След едногодишно "ходене по мъките" реконструкцията на бившата баня "Подуяне" в модерна театрална сграда за "Сфумато" започна. Върху нас като инициатор и инвеститор на строежа лежи отговорността да съберем средства за нейното дострояване в изключително кратки срокове, за да можем в края на настоящата година да отворим вратите и за публика.
Строим тази сграда, както се строи чешма, както се строи църква и търсим своите ктитори.
Обръщаме се към своите приятели и симпатизанти с надеждата, че ще вземат участие в разгласата и осъществяването на тази инициатива, чието начало е срещата на 15 януари.
Надяваме се заедно да отстояваме мечтата да има в София една зона за свободни творчески търсения, лаборатория-работилница за театрално новаторство, международно театрално пространство за неконвенционално изкуство - спектакли, ателиета, дискусии, изложби, промоции и срещи с некомесиална насоченост.
Съзнаваме, че обществената ситуация не е твърде подходяща за духовно строителство, но тъкмо затова е наш дълг да не отпускаме ръце и да не оставяме мечтите ни да се уморят.
Разчитаме на вашето присъствие и подкрепа, както и на подкрепата на театрална Европа, за която "Сфумато" е феномен на българската култура.