Откъртена лирика

Преди 32 години Георги Борисов дойде в Литературния институт "Максим Горки" с тетрадка стихове направо от софийската Френска гимназия и за пет години, докато се учеше да пие водката "залпом", прерови руската и световната класика до дъно. От Москва се върна с готов ръкопис и дебютът му беше на зрял художник. След това издаде още четири книги поезия, скита по света, живя в Рим, Лондон и Париж, продължи да издава списание "Факел"...
Всичко, написано от Георги Борисов, е откъртено от душата, от нейните злачни и тъмни недра и носи изутробната цялост на човека. В поезията му е пълният кръговрат на живота - от пъпката до семето, което потъва, за да избие наново. Той сякаш няма любовни стихотворения, но от всеки негов стих избиват мъглата и сластта на живота. Четейки го, ноздрите ни се разширяват от усойния, неудържимо мамещ дъх на женската ласка. Той не пише за любов - той я прави и въздава по свой особен начин.
И ето го сега пред нас: пришълец на поетичната стъгда, петдесетгодишен единак, познал дори хастара на човешката душа. По сандалите му, от които се виждат попуканите му пети, проблясва звезден прах от бойните полета на пуническите войни, които той води с дявола и бога в себе си. В ръцете си държи томче избрано.

Никола Радев
Георги Борисов. Картаген. Избрани стихотворения и поеми. Издателска къща Жанет - 45. Пловдив. 2000.