Към дебата за скулптурата Символ на София
Вероятно минувачите вече са забелязали, че първият сняг тази зима почерни буквално статуята. Само двайсетина дни след инсталирането, лицето на паметника има зловещ сиво-черен оттенък, а шията е на по-едри петна с малък незасегнат участък по деколтето. "Хубавата кака" внезапно погрозня, при което дупките на очите успешно допълват цялостния й вампирски вид.
Няма съмнение, че докато дебатът за статуята досега върви в посока на символиката и естетиката, вече е налице и технически проблем. И той е обективен, извън всички други "за" и "против" паметника. Не се съмнявам също така, че някой веднага ще измисли контрааргумента: такава е била концепцията и времето - линейно и атмосферно - трябва да я патинира "благородно". Ако беше така, цялото позлатяване би било излишно - не че не е от чисто естетически съображения...
Така или иначе, платени са 150 000 лева (по данни от пресата) за паметник, който е технически неиздържан. Естествено като данъкоплатец имам право да настоявам да се потърси морална и материална отговорност от автора за несъвършеното му изделие. И вероятно няма да съм единствената.

Диана Попова