Локви и чадъри из Манхатън

От няколко месеца София вече има своя мултиплекс - лъскаво, удобно и уютно място за гледане на кино. Собствениците му от "Юнайтед синема", естествено, не са се отказали да разпространяват и филми. А премиерното им заглавие е изключително подходящо за обстановката - "Есен в Ню Йорк".
Под зоркия поглед на Статуята на свободата и сред падащите като слънца листа Дон Жуан (Ричард Гиър) пред пенсия е покорен от чувствителна девойка (Уинона Райдър), дъщеря на едновремешна негова приятелка. Както в доста от филмите на Уди Алън например, и тук есента е сезонът за любов в Ню Йорк. Дъжд плющи, шлифери се гърчат, таксита фучат, сгради червенеят, а двамата прескачат локви, недоверие и страсти с непоколебимостта на обречени.
В този филм есента е не само годишно време, а и житейска ирония - неговото вехто сърце най-сетне затуптява, нейното е неизлечимо болно. Класическа арена на сантименталните пулсации, сиреч мелодрама. Само не очаквайте громовни емоционални трусове от типа на "Казабланка" или дори на "Безсъници в Сиатъл" - преживелиците на екрана са искрени, ала банални.
Ричард Гиър все едно играе белокосото продължение на своя едновремешен "Американски жиголо", макар че тук е плейбой, по-близък до онзи в "Хубава жена", но вече с остарели ръце в едър план. Въпреки че не притежава взривоопасния чар на класическата му партньорка Джулия Робъртс, в този филм Уинона Райдър приласкава с неочакван финес не само героя, а и зрителя. Общо взето, представете си манхатънска вариация на тема "Красавицата и звярът" в сексуален аспект.
За мен, освен с пламенната есен, филмът е любопитен и с името на режисьорката си - Джоан Чен. Спомняте ли си неустоимата и многострадална Джоузи Пакард от "Туин пийкс" на Дейвид Линч? Удостоена в родината си с прозвището "Елизабет Тейлър на китайското кино", красавицата, родена през 1961, живее в Щатите от 1981. Успехът й там наподобява холивудска приказка - след като е учила в два университета и се е мярвала в малки ролички, пет години по-късно за голямото кино я открива не кой да е, а точно Дино ди Лаурентис, и не къде да е, а на случаен паркинг. Ангажира я в "Tai-pan". Филмът се проваля, но пък Джоан Чен е поканена в "Последният император" на Бертолучи. И се ражда звезда, както повелява холивудският фолклор. Днес Джоан Чен играе, пише, поставя... "Есен в Ню Йорк" е вторият й режисьорски опит (след "The Sent-down Girl", 1998).
Сълзлив до смехотворност, новият екранен романс със сигурност ще зарадва не само почитателките на Ричард Гиър, а и дами от всякаква възраст и занимание, петимни за съпреживяване на откровена любовна история извън домашната тв-новела - още повече пък сред комфорта на мултиплекса. А за "коравосърдечници" като мен остава утопията да прескоча някоя и друга локва из есенен Ню Йорк.

Геновева ДимитроваОт пръв
поглед


Есен в Ню Йорк (САЩ, 2000), режисьор - Джоан Чен; сценарист - Алисън Бърнет; оператор - Чан Вей Гу; в ролите: Ричард Гиър, Уинона Райдър и др.; разпространител - Юнайтед синема.