Обръщение
до протестиращите от програма Хоризонт
на Българското национално радио


Уважаеми колеги,
Обръщаме се към вас, първо, защото ценим професионалните качества на повечето от подписалите протеста. Второ, защото винаги сме зачитали правото и задължението на журналистите сами да отстояват своята независимост. И трето, защото тъкмо в резултат на първите две ние предложихме, още преди обявяването на конкурса, изборът на генерален директор на БНР да стане чрез номинация на широка професионална и обществена основа, което за съжаление не срещна необходимата подкрепа в НСРТ. Надяваме се, вие поне разбирате, че това за първи път в историята на медийната регулация в България щеше да даде шанс в избора на генерален директор на БНР пряко да участват медийните елити със свои фаворити и аргументи. Ние възобновихме нашето предложение за номинация, след като конкурсът за генерален директор, независимо от едни или други качества на кандидатите, не даде желания резултат. Този факт недвусмислено се подкрепя и в "точка пета" на вашето открито писмо.
Затова ние четем протеста ви преди всичко като съмнение, за съжаление породено и от практиката на НСРТ, че един важен проблем за развитието на българските медии ще се реши в ситуация на институционален и политически натиск; че зад маската на демократична процедура ще бъде избрана фигура далеч от демократичните и професионални стандарти; че в резултат ще бъдат ограничени завоювани програмни свободи, като дискусионността на сутрешния блок на "Хоризонт", участието на Лили Маринкова като водеща в "Неделя 150" или предаването "Без контрол" на Петър Волгин.
Ако всичко това се случи, вие ще имате всички морални и професионални основания за протест, за това да излезете пред радиото и да не допуснете в него новия генерален директор, както и да искате оставката на онези, които са го избрали. Засега обаче протестът ви е фактически срещу една законна и демократична процедура и ви въвлича не в "пражки", а в Първанов сценарий, който цели отстраняването на НСРТ от обществената сцена и възстановяването на прекия политически диктат върху медиите.

Светлана Божилова
Георги Лозанов