Асен Гаврилов от години е скътал в папка свое либрето за детски балет, написано по прочутата приказка "Снежанка и седемте джуджета". Носи я винаги със себе си надеждата, че отнякъде ще изскочи спонсор, който ще се развълнува от факта, че българският детски репертоар е повече от беден. Досега не се намери кой да подкрепи финансово идеята. В замяна на това Рашко Младенов и Сатиричният театър безвъзмездно предоставиха сцена за една балетна благотворителна вечер, наречена "Съвременна хореография".
Представени бяха два чудесни нови танца - първият изпълнен от красивата и даровита ученичка от Държавното хореографско училище Габриела Стоянова, и вторият - от Сара-Нова Кръстева, една от надеждите на Балета на Софийската опера. С откъс от "Нестинарка" на Марин Големинов и Маргарита Арнаудова се представи балет "Арабеск". Артисти от Софийската опера представиха откъси от "Козият рог"на Красимир Кюркчийски и Петър Луканов и последната картина от "Четири нощи" с музика на Офенбах и хореография на Донвена Пандурски. Двама млади хореографи - Йордан Кръстев и Анна Пампулова с миниатюрите си "Децата нямат спирачка" по Гершуин и "Последната" с музика на Анук заинтригуваха със своята изобретателност. "Прегорялата захар" по музика на Верди бе сполучливата хореография, с която се представи Боряна Сечанова. Самият Асен Гаврилов се вписа в тази вечер с "Цигански напеви" по музика на Бизе - Сарасате в изпълнение на млади балерини от ДХУ. А примата Красимира Колдамова и солистът от Бургаския балет Недко Георгиев танцуваха дует от "Нунча" по музика на Кирил Ламбовски и хореография на Хикмет Мехмедов.

Спирам с изброяването, за да спомена възторга на публиката от професионализма и съпричастието на артистите. Тя обаче бе твърде малко. Средствата, събрани на този празник, сигурно ще стигнат само за ботушки на джуджетата... И маестро Гаврилов отново ще понесе със себе си папката с либретото.

Маргарита Михайлова